Nieuws van 15/08/01

15 augustus 2001

Mensen klonen makkelijker dan dieren
Het klonen van mensen is makkelijker dan het klonen van dieren. Dat meent een groep wetenschappers van de Duke Universiteit in de Amerikaanse staat North Carolina. Ze doet onderzoek naar menselijke genetica. Hun bevindingen staan in het weekblad Human Molecular Genetics, zo meldt de BBC.

Besmetting met HIV door orale seks mogelijk 'nul' De kans dat iemand met HIV besmet raakt door orale seks is mogelijk nul. Dit is het voorlopige resultaat van een onderzoek door Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Californië in San Francisco.

Levens peuters door surseance Pharming mogelijk bedreigd De surseance van het bedrijf Pharming in Leiden kan grote gevolgen hebben voor vier kleine kinderen die afhankelijk zijn van het experimentele geneesmiddel alfa-glucosidase dat het bedrijf produceert. De raad van bestuur van het Academische Ziekenhuis Rotterdam (AZR) is verontrust. Vandaag zal bij de bewindvoerder van het biofarmaceutisch bedrijf worden geïnformeerd wat oude toezeggingen van Pharming momenteel waard zijn.

PvdA: dwangbehandeling gestoorden
Het moet voor artsen makkelijker worden psychiatrisch patiënten die onder dwang zijn opgenomen ook met dwang te behandelen, onder meer met medicijnen. De PvdA gaat dat binnenkort via een wetswijziging voorstellen in de Tweede Kamer, zo heeft Kamerlid Van der Hoek woensdag bevestigd.

'Patiëntenvlucht over grens asociaal'
Kortzichtigheid', hoogst ongelukkig', vreemd', asociaal' en pure concurrentievervalsing'. Zo kwalificeren de Limburgse ziekenhuisbestuurders de vergevorderde plannen van zorgverzekeraar CZ om patiënten nu ook in de
gelegenheid te stellen voor medische hulp naar België uit te wijken. De afgelopen jaren sloot CZ al tientallen overeenkomsten met Duitse ziekenhuizen af. De georganiseerde patiëntenvlucht is de bestuurders een doorn in het oog. Vooral de gevolgen op langere termijn baren hun zorgen.

Komst van medisch centrum nu definitief
Het is zeker dat de stad Rijssen een medisch centrum krijgt. Dat zegt plaatselijk huisarts P.A. Schreuder, woordvoerder namens de participanten in het zorgproject. Waar het centrum precies komt te staan is nog niet duidelijk. ?De locatie blijft een moeilijk punt?, verwoordt Schreuder.

Huisartsen in Aalten openen speciale receptentelefoonlijn De huisartsenpraktijk Aalten-Bredevoort voert per 1 september een telefonische receptenlijn in. De praktijk kampt al geruime tijd met overvolle wachtkamers. Met een nieuwe werkwijze proberen de samenwerkende huisartsen Nessen, de Beijer, Nijhoff en Wielink daar iets aan te doen. Kern van de nieuwe opzet is de invoering van verschillende telefoonnnummers voor recepten, gewoon spreekuur en spoedgevallen.

Gezondheidszorg kampt met achterstanden 'Langzamer in Leidsche Rijn bouwen'
Niet alleen bewoners maken zich zorgen over de achterblijvende gezondheidszorg in Leidsche Rijn. Ook interim-directeur B. van Gent van de Stichting Gezondheidscentra Leidsche Rijn (GLR) maakt zich zorgen. GLR is verantwoordelijk voor de zorg in de nieuwbouw, waar 30.000 huizen komen.

'Citroen helpt tegen toeristenklassesyndroom'
Citroen kan helpen trombose te voorkomen tijdens langdurige vluchten in vliegtuigen. Dat hebben onderzoekers van de Tokai Gakuen Universiteit in Nagoya in Japan woensdag gemeld, aldus het Japanse persbureau Kyodo.