Fototentoonstelling 'Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog

Vanaf 15 augustus, de dag van de Herdenking van de Capitulatie van Japan, is in het Verzetsmuseum de fototentoonstelling Nederlands-Indië in de de Tweede Wereldoorlog te zien.
De tentoonstelling is een chronologisch verslag van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Aan bod komen ondermeer de Japanse aanval op de Amerikaanse vloot bij Pearl Harbor; de landing van de Japanners op Java op 1 maart en de daarop volgende capitulatie op 8 maart 1942; het afvoeren in krijgsgevangenschap van het KNIL; de internering van Nederlandse burgers in kampen; de dwangarbeid aan de Birmaspoorweg en in de mijnen van Japan; de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki; de Japanse capitulatie en tot slot de onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesiërs, de Bersiap, die daarop volgde.
Verder wordt er aandacht besteed aan het dagelijks leven in krijgsgevangenkampen en aan de interneringskampen voor burgers. Die zaten in twee soorten kampen: de mannen gescheiden van de vrouwen en kinderen in aparte kampen. Later kwamen er nog enkele jongenskampen waarin jongens boven de tien jaar in werden geïnterneerd. Om hun ellendige situatie dragelijker te maken bedachten de gevangen van alles om te overleven. Er werden ondere andere ratten en hagedissen gevangen ter aanvulling op het schrale menu en er werd met veel zorg op kleine stukjes grond tussen de barakken of in aparte potjes wat groente gekweekt. Ook werden er tekeningen gemaakt en muziek- of cabaretavonden georganiseerd, om de zinnen even wat te verzetten, en velen hielden op alles wat maar beschrijfbaar was een dagboek bij. In de tentoonstelling is een aantal van deze tekeningen opgenomen.

De tentoonstelling is een initiatief van de Stichting Ex-Krijgsgevangen en Nabestaanden Japan. De stichting EKNJ stelt zich ten doel om het vijandbeeld dat ten opzichte van Japan bestaat af te breken. De stichting is van mening dat haat de mogelijkheden tot hulpverlening en verzoening blokkeert en beide partijen schade berokkent.
Het is mogelijk voor groepen om rondgeleid te worden door leden van de Stichting Gastdocenten WOII-werkgroep Zuidoost Azië. Zij geven met hun persoonlijke verhaal een extra dimensie aan de tentoonstelling waardoor die verre oorlog invoelbaar dichterbij komt.

Het Verzetsmuseum is gehuisvest in het Fries Museum. Een entreebewijs geeft toegang tot het hele museumcomplex.

Openingstijden: di t/m zo 11.00 - 17.00 uur