NOS





Indiëherdenking in Den Haag

12-08-01

NOS Actueel zendt op woensdag 15 augustus 2001 op Nederland 2 een verslag uit van de herdenking van de bevrijding van Nederlands-Indië. Op die dag wordt in Den Haag herdacht dat 56 jaar geleden, op 15 augustus 1945, de Japanse bezetter na de twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki capituleerde.

In het programma dat tussen 17.00 en 17.55 uur wordt uitgezonden, vormen het einde van de Japanse bezetting en de terugkeer naar Nederland van tienduizenden Nederlanders en Indische Nederlanders belangrijke themas. Twee overlevenden verhalen hoe zij hun bevrijding uit de Japanse interneringskampen beleefden. En hoe een van hen Japan aantrof na de twee Amerikaanse atoombommen, die ervoor zorgden dat Japan uiteindelijk op 15 augustus 1945 capituleerde.

Ook zijn beelden te zien van de bevrijding van een van de kampen op Sumatra, waar de gebeurtenissen destijds niet alleen door verschillende betrokkenen in dagboeken zijn vastgelegd, maar ook met een illegaal bewaarde camera zijn gefilmd.

De terugkeer naar Nederland van de vele ex-gevangenen komt vervolgens aan bod tijdens een gesprek van presentatrice Henny Stoel met socioloog dr. Wim Willems, die onlangs het boek De uittocht uit Indië, 1945-1995 schreef. In dit boek beschrijft hij uitvoerig de terugkeer van de Indische Nederlanders naar Europa. Een terugkeer die vanwege de in vele ogen kille ontvangst veel besproken is en diepe wonden naliet.

In de uitzending van NOS Actueel worden de themas bevrijding en terugkeer afgewisseld met een verslag van de plechtigheden eerder op de dag. Zo zijn er beelden te zien van de herdenkingsplechtigheid bij het Indische Monument van beeldhouwster Jaroslawa Dankowa in Den Haag, waar onder meer een delegatie van het kabinet een bloemenkrans zal leggen ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers van de Japanse bezetting.

Ook zijn er beelden te zien van de ochtendbijeenkomst in het Nederlands Congres Centrum, waar met voordrachten en zang de Japanse bezettingstijd wordt herdacht.

Fragment uit het programma