Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-08-10: Tramsporen verlegd in hart Rijswijkseplein pag.nr.=7980

Woensdag 15 augustus gaat fase 4 van de reconstructie van het Rijswijkseplein van start. Fase 4 gaat circa 8 weken duren. Tijdens deze fase worden onder meer de tramrails in het hart van het Rijswijkseplein verlegd. Hiervoor is het noodzakelijk het tramverkeer tussen station Hollands Spoor en het centrum om te leiden van woensdag 15 augustus tot en met zondag 2 september. Om de periode dat de trams deze route niet rijden zo kort mogelijk te houden, zal dag en nacht worden gewerkt.

Voor fietsers en voetgangers blijft het Rijswijkseplein van alle kanten bereikbaar, behalve via het Zieken. Gemotoriseerd verkeer moet in fase 4 rekening houden met enkele wijzigingen in de verkeerssituatie. Borden geven dit aan. Voertuigen hoger dan 3,70 meter kunnen niet onder het spoorviaduct over de Rijswijkseweg doorrijden en moeten een alternatieve route kiezen.

Openbaar vervoer
Vanaf woensdag 15 augustus tot en met 19 augustus rijdt tram 11 komende van Scheveningen Haven niet verder dan de Wouwermanstraat v.v.. Passagiers kunnen vanaf dit punt met de lijnen 8, 9 en 12 verder reizen naar station Hollands Spoor v.v..
Vanaf woensdag 15 augustus tot en met zondag 2 september rijden de lijnen 9 en 12 komende vanaf station Hollands Spoor en rijdende richting centrum over het Rijswijkseplein en vervolgens Weteringkade, Merwedestraat, Lekstraat en Rijnstraat waarna de trams weer op hun normale route komen. De lijnen 8, 10, 16 en 17 rijden vanaf station Hollands Spoor als volgt: Rijswijkseplein, Weteringkade, Merwedestraat, Lekstraat, linksaf Schedeldoekshaven/Ammunitiehaven, rechtsaf Spui en daarna weer de normale route. Op de Schedeldoekshaven komt een tijdelijke halte.
Eveneens vanaf woensdag 15 augustus tot en met zondag 2 september rijdt lijn 12 richting Duindorp vanaf de Rijnstraat als volgt: rechtsaf Schedeldoekshaven/Ammunitie-haven, linksaf Spui, Zieken, Oranjelaan, Stationsweg, rechtsaf Stationsplein, Parallelweg en daarna de normale route.
Vanaf woensdag 15 augustus tot en met zondag 23 september rijden alle trams komende vanaf het Spui richting station Hollands Spoor als volgt: Zieken, rechtsaf Oranjelaan, Stationsweg en Stationsplein. Tram 10 blijft tot nader bericht vanaf de Rijswijkseweg omrijden via Laakkade, Slacht-huisstraat, Leeghwaterplein en Parallelweg, dit vanwege de werkzaamheden aan het wegdek en de sporen onder het treinviaduct bij het Rijswijkseplein.
De huidige busomleidingen blijven van kracht.

Gemotoriseerd verkeer komend vanaf station Hollands Spoor Vanaf station Hollands Spoor is het Rijswijkseplein tot eind 2001 niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer. Verkeer 'stad uit' kan het beste naar de Rijswijkseweg rijden via de Calandstraat, Waldorpstraat of Neherkade. Vanaf de Rijswijkseweg kan de stad worden uitgereden via de Haagweg of via Neherkade, Mercuriusweg, Binckhorstlaan en Maanweg. Verkeer in de richting van het centrum wordt via de Stationsweg richting Wagenstraat geleid. De Rijswijkseweg is bereikbaar via de Hofwijckstraat.

Gemotoriseerd verkeer komend vanaf het Spui
Het Zieken is tot eind 2001 afgesloten voor doorgaand verkeer. Het Rijswijkseplein is vanaf het Spui bereikbaar via de omleiding Pletterijkade, Scheldestraat, Pletterijstraat en de hoofdrijbaan van de Weteringkade.

Gemotoriseerd verkeer komend vanaf het Schenkviaduct Verkeer komend vanaf het Schenkviaduct in de richting van de Rijswijkseweg heeft de beschikking over één rijstrook. Het Spui is bereikbaar via de ventweg van de Weteringkade en de Pletterijkade. De Oranjelaan is tot eind 2001 niet bereikbaar vanaf het Rijswijkseplein. Omleidingen lopen via Pletterijkade, Bierkade, Stationsweg en Huijgenspark. Hoewel de Oranjelaan via deze omleiding bereikbaar is, is het advies om het brede deel van de Stationsweg te bereiken via de ventweg langs de 'Bolle Wand' en het Stationsplein.

Gemotoriseerd verkeer komend vanaf de Rijswijkseweg Op de Rijswijkseweg is één rijstrook beschikbaar. In de richting van het Spui wordt het verkeer omgeleid via Weteringkade, Spaarneplein, Pletterijstraat en Scheldestraat. Station Hollands Spoor is te bereiken via Neherkade/Waldorpstraat, Calandstraat en Parallelweg. Alternatieve routes
Ook in fase 4 wordt doorgaand verkeer geadviseerd om het Rijswijkseplein te mijden en te kiezen voor alternatieve routes:


* verkeer vanaf de Utrechtsebaan kan het centrum bereiken via het Prins Bernhardviaduct;

* verkeer vanaf de Rijswijkseweg kan het centrum bereiken via Neherkade, Mercuriusweg, Binckhorstlaan, Lekstraat, Koningstunnel.

Borden vestigen de aandacht op deze alternatieve routes.

Het project Rijswijkseplein heeft als belangrijkste doel de verbetering van de kwaliteit van het openbaar vervoer, onder meer door het aantal kruisingen tussen tramverkeer en overig verkeer te verminderen. Dit wordt bereikt door het hoofdtramspoor tussen Zieken en Stationsplein te scheiden van de hoofdautostroom Schenkviaduct - Weteringkade - Rijswijkseweg. Maar niet alleen het openbaar vervoer heeft baat bij de reconstructie. Ook het overige verkeer stroomt vlotter door en bovendien ontstaat er een overzichtelijkere, veiligere en fraaiere situatie.

Meer informatie over de reconstructie van het Rijswijkseplein is te vinden op www.denhaag.nl/rijswijkseplein . Ook kan hiervoor contact worden opgenomen met de projectorganisatie Rijswijkseplein, Hofwijckstraat 53-55, telefoon (070) 330 1590. Wie klachten heeft over de uitvoering van de werkzaamheden kan bellen met het stadsdeel Centrum, telefoon (070) 353 6353.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Dienst Stadsbeheer, Afdeling Voorlichting, Arjan Heugens, telefoon (070) 353 6375. HTM, Communicatie, Hans Derksen, telefoon (070) 384 8715.

last update: 10 augustus 2001 ;pag.: 7980; auteur: 39 Uw browser ondersteunt het gebruik van scripts niet ... Enable Javascript