Politiebericht Friesland: Friesland 15-08-2001
Politieberichten van 14/8 (13.00 uur) t/m 15/8 (07.00 uur)

Lemmer: vernieling ruiten
Van maandag op dinsdag werden twee ruiten van de oudheidskamer Lemster Fiifgea aan de Nieuwburen vernield. De ruiten hadden een afmeting van 54 x 134 centimeter. Het schadebedrag is niet bekend. Een medewerker van de oudheidskamer, een 65-jarige inwoner van Lemmer, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 18.10 uur werd op de Weaze een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De jongeman had een plastic tas bij zich, waarin een shirt met prijskaartje van de V en D zat. De winkelwaarde van het shirt bedroeg f 79,95. Hij gaf toe het shirt gestolen te hebben. Tijdens de overbrenging van de verdachte naar het bureau, trachtte hij in de politiewagen nog 1.2 gram cocaïne te verbergen in de zitting. De cocaïne werd in beslag genomen. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Wieuwerd: aanrijding licht gewonde
Dinsdag omstreeks 16.55 uur reed een 28-jarige inwoner van Sneek, met zijn auto met aanhangwagen over de Froonackerdyk onder Wieuwerd. Hij verloor een deksel van een gasfornuis uit de aanhangwagen. De bestuurster van een personenauto, een 26-jarige inwoonster van Herbaijum, die erachter reed, schrok hiervan en trapte boven op de rem. Een daarachter rijdende personenauto bestuurd door een 26-jarige inwoner van Franeker, kon de sterk voor hem afremmende auto niet meer ontwijken en botste op zijn voorligger. De inwoonster van Herbauijm werd met nek- en rugklachten klachten overgebracht naar het MCL-Zuid.

Vlieland: aantreffen skeletten
Dinsdag is op de locatie verder gezocht en werden in totaal 14 skeletten gevonden. De technische recherche heeft de aangetroffen resten gemerkt en verpakt. De skeletten zullen op het Forensisch laboratorium in Rijswijk verder worden onderzocht. Zie ook de politieberichten van 13/8 (13.00 uur) t/m 14/8 (07.00 uur)

Heerenveen: inbraak kantine
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in de kantine van de rugbyclub aan de Buitenbaan. Het slot in de toegangsdeur werd vernield. De vrieskist met daarin dozen frikadellen, kroketten en kipnuggets werd leeggehaald. Tevens werden uit de kantine een videorecorder, een draagbare radio, een cd-speler, een versterker en sigaretten weggenomen. Een 64-jarige inwoner van Heerenveen heeft namens de rugbyclub aangifte gedaan.

Buitenpost: baldadige jeugd
Dinsdag omstreeks 19.20 uur betrapte een 21-jarige inwoner van Buitenpost twee jongens op het terrein van een autohandel aan de Franklinstraat. De jongens,11 en 14 jaar, beiden uit Kollum, reden met een bedrijfsauto over het terrein. Toen ze in de gaten kregen dat ze waren betrapt, gingen de jongens er vandoor. De inmiddels gewaarschuwde politie kon de jongens op de Tollingasingel aanhouden. De jongens werden overgebracht naar het bureau. De jongens zijn gehoord en daarna thuisgebracht.

Rottum: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 19.20 uur reed een 64-jarige inwoner van Heerenveen met zijn motor over de Badweg, komende uit de richting Oudehaske en gaande in de richting Rottum. Uit tegenovergestelde richting naderde een groepje fietsers. Plotseling staken twee fietsers vlak voor de motorrijder de weg over. De motorrijders kon daarop een 16-jarig meisje uit Heerenveen niet meer ontwijken. Het meisje sloeg tegen het windscherm en kwam op het voorspatbord van de motor terecht. Als door een wonder bleef zij op het voorspatbord zitten, waardoor de motorrijder rustig kon afremmen. Het meisje bleek een aantal vleeswonden te hebben opgelopen alsmede wat kneuzingen en schrammen. Zij werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De fiets van het meisje werd totaal vernield.

Leeuwarden: vernieling
Dinsdag omstreeks 22.15 uur werd op de Leendert Sinnemastraat een ruit in de voordeur van een woning vernield. De bewoner, een 33-jarige man, heeft aangifte gedaan. Het schadebedrag is niet bekend. De vernieling werd gepleegd door een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, die even later op het Piet Kramerplein kon worden aangehouden. Wat de aanleiding tot de vernieling is geweest, werd niet geheel duidelijk.

Leeuwarden: diefstal
Dinsdag omstreeks 23.10 uur werd bij het clubgebouw van de Duitse Herdersvereniging `Frisiana` aan de Beijerstraat een man betrapt, die drie lege kratten bier uit de hal van het gebouw wegnam. De man werd door leden van de vereniging aangehouden en overgedragen aan de politie. Een lid van de vereniging een 62-jarige inwoner van Stiens heeft aangifte gedaan. De verdachte weigerde bekend te maken wie hij was. Hij werd meegenomen naar het bureau. Ook hier bleef de man bij zijn weigering. Hierop werd de verdachte onder NN ingesloten.

Hindeloopen; onder invloed
Woensdag omstreeks 00.45 uur werd op de Oosterdijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Hindeloopen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 325 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272