Ingezonden persbericht

PERSVERKLARING

De Wurgende Gordel van Smaragd

Manifestatie 17 augustus op het Malieveld te Den Haag

Onderdrukte volkeren in Indonesië protesteren tegen nieuwe bewind Megawati

De jongste ontwikkelingen in Indonesië voorspellen weinig goeds. Waar de internationale politiek zich positief uitliet over de machtsovername door Megawati Sukarnoputri, zijn met name mensenrechtenorganisaties minder enthousiast. Ook vanuit de diverse onderdrukte bevolkingsgroepen is verontrust gereageerd. Zij zien het geheel als een herstel van de 'Orde Baru' (de 'Nieuwe Orde' onder de dictator Suharto). Megawati heeft al te kennen gegeven dat ze voorstander is van keihard optreden tegen een ieder die op wil komen voor haar of zijn recht om over hun eigen toekomst te mogen beslissen, een voorstander van perscensuur, een tegenstander van justitiele onderzoeken naar de rol van de generaals bij misdaden, gepleegd tegen de mensheid. Het is duidelijk dat democratie in Indonesië geen schijn van kans heeft. De positie van het leger en de Suharto clan is door deze veranderingen verstevigd.

Een aantal van deze verontruste organisaties en groeperingen wil dmv een manifestatie duidelijk maken wat zij verwachten van de nieuwe regering in Jakarta. Zij willen aandacht vragen voor o.a. de massale schendingen van mensenrechten, de ongezond grote invloed van het leger in de politiek, de grote economische belangen die de militairen hebben in de opstandige gebieden. de rechteloosheid en straffeloosheid, de kwalijke rol van de internationale politiek en het bedrijfsleven. Aandacht voor het schrijnende lot van miljoenen mensen, die overgeleverd zijn aan een corrupt en niets of niemand ontziend regime.

Deze Manifestatie vindt plaats op 17 Augustus, de dag dat Indonesië haar onafhankelijkheid viert. Wij menen dat, gezien de bovengenoemde misstanden, er geen reden is voor feestelijkheden. Op 17 Augustus zal een delegatie, bestaande uit vertegenwoordigers van Atjeh, Maluku, West Papua en Oost Timor, petities aanbieden bij de Indonesische ambassade en bij de ambassades van landen die, vanwege hun grote invloed in de internatioale politiek, de macht hebben om iets te doen.

De pers wordt uitgenodigd om getuige te zijn van het overhandigen van de petities. Na afloop is er, in samenwerking met de Haagse Stadspartij, een persconferentie. Deze vindt plaats in het Stadhuis van Den Haag, kamer A04.08, van 13-14 uur. Men moet zich aanmelden bij de receptie beneden. Vertegenwoordigers van de diverse bevolkingsgroepen en organisaties, alsook van de organisatie van de Manifestatie, zullen daar aanwezig zijn om eventuele vragen te beantwoorden.

De Manifestatie zelf vindt plaats op het Malieveld in Den Haag. Wij zijn daar aanwezig vanaf 14.00 uur. Het officiele programma is van 15.00 - 20.00 uur.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar:
http://www.angelfire.com/rock/hotburrito/17augustus.html

U kunt ons ook bereiken via
email: arie_drentje@lycos.com
telefoon: 06 - 122 19 359 international: +31 612219359

Forum Aceh Nederland Solidariteit (FANS)
Front Kedaulatan Maluku (FKM)
Stichting Vrij Oost Timor (VOT)
de West Papua gemeenschap in Nederland