Vereniging Eigen Huis

Dubieuze afhandeling bezwaarschriften taxatie huis

De vereniging eigen huis heeft ernstige twijfels over een eerlijke en deskundige afhandeling van bezwaarschriften tegen de waardevaststelling in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Veel gemeenten maken gebruik van één en hetzelfde taxatiebureau bij de behandeling van bezwaarschriften, hetgeen volgens Eigen Huis een onafhankelijke beoordeling in de weg staat. Momenteel blijkt, dat in minimaal 10% van de gemeenten financiële afspraken zijn gemaakt tussen de gemeente en het taxatiebureau, waarbij er een verband bestaat tussen de honorering van het bureau en de uitkomst van de hertaxatie bij bezwaarschrift. Eigen Huis vindt dit onacceptabel en dringt in een brandbrief bij de Minister van Binnenlandse Zaken aan op onmiddellijk ingrijpen om een eerlijke, deskundige en onafhankelijke afhandeling van bezwaarschriften te waarborgen.

Zoals bekend, hebben eigenaren en gebruikers van woningen onlangs een WOZ-waardebeschikking ontvangen waarin de waarde van hun huis voor vier jaar is vastgesteld. De hoogte van deze WOZ-taxatie dient als basis voor de heffing van zowel de onroerende zaak belasting, het eigenwoningforfait alswel de waterschapslasten. Wordt de WOZ-waarde te hoog getaxeerd, dan stijgen deze lasten evenredig mee.

Eigenaren en huurders die vinden dat de waarde te hoog is getaxeerd, kunnen bij de gemeente een bezwaarschrift indienen. Hierna vindt dan een hertaxatie plaats. In de praktijk laten gemeenten deze hertaxaties vaak weer door hetzelfde bureau uitvoeren, hetgeen twijfels oproept over de kwaliteit van die herbeoordeling. Zowel de gemeenten als de taxatiebureaus hebben geen enkel belang bij een lagere waardevaststelling. Want wordt bij de hertaxatie de huiswaarde lager ingeschat dan ontvangt de gemeente automatisch minder belasting. Daarnaast zet het taxatiebureau zijn eigen reputatie op het spel als het te vaak de juistheid van zijn eerste waardeschatting herziet, hetgeen hem ook zijn samenwerking met de gemeente kan kosten.

Als voorbeeld van deze handelwijze onderzocht de vereniging eigen huis de gang van zaken in de gemeente Renkum, waar sprake is van een extreem hoog aantal bezwaarschriften (méér dan 20%). Uit de reacties van huiseigenaren die bij Eigen Huis binnenkomen blijkt zelfs bij de inwoners van Renkum een vertrouwenscrisis tegen het gemeentebestuur te zijn ontstaan. Er is sprake van "een totaal gebrek aan vertrouwen in een eerlijke, deskundige en onafhankelijke behandeling van de bezwaarschriften".

Eigen Huis constateert eveneens dat er in de gemeente Renkum financiële afspraken bestaan tussen de gemeente en het taxatiebureau. Wat blijkt! Het taxatiebureau ontvangt pas een volledige vergoeding voor zijn hertaxatiewerkzaamheden als de na behandeling van het bezwaarschrift vastgestelde woningwaarde niet lager ligt dan 10% van de in de waardebeschikking aangegeven waarde.

Na het inwinnen van informatie door Eigen Huis bij de Waarderingskamer en mededelingen van verscheidene taxatiebureaus blijkt dat dergelijke afspraken niet alleen in de gemeente Renkum bestaan, maar dat hetzelfde gebeurt in minimaal 10% van alle Nederlandse gemeenten.

Eigen Huis vindt deze situatie onacceptabel en constateert dat de betrouwbaarheid van het bestuur hierdoor in diskrediet raakt. Tevens wijst zij er op dat de burger erop mag vertrouwen dat de behandeling van zijn bezwaarschrift op een eerlijke, deskundige en onafhankelijke wijze plaatsvindt.

Eigen Huis heeft heden een brief naar de verantwoordelijke ministeries doen uitgaan en dringend verzocht een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar deze gemeentelijke handelwijze en de omvang van dergelijke afspraken tussen gemeentebesturen en taxatiebureaus. Tevens dringt zij erop aan met terugwerkende kracht maatregelen te nemen om alsnog een eerlijke en onafhankelijke afhandeling van reeds ingediende bezwaarschriften door huiseigenaren te laten plaatsvinden.

Hier vindt u de brief die de 'vereniging eigen huis' naar de Minister van Binnenlandse Zaken heeft verstuurd.

Amersfoort, 17 augustus 2001

Naar de index van Persberichten