Gemeente Maassluis

14-8-2001

Zomeravondconcert op de beiaard

Zaterdag 18 augustus vindt het vijfde beiaardconcert in de serie zomeravondconcerten plaats. Stadsbeiaardier Jan van der Zwart speelt van 19.15 tot 20.00 uur op de beiaard van de Groote Kerk. In het kader van het cultuurthema "Havens en Heerlijkheden " staat ditmaal centraal een bewerking van "Watermusic " van Händel. Dit stuk voerde voerde Händel destijds voor het eerst uit ter gelegenheid van een boottocht op de Theems in aanwezigheid van de Engelse koning. Uit " Watermusic "hoort u de volgende delen:
· menuet

· air

· menuet

· hornpipe

· menuet
Het programma bevat nog meer werken van Händel namelijk:
· het beroemde "Largo ", een vierdelige suite ( sarabande, bourrée, menuet en gavotte )

· delen uit "The Messiah "

· en het Andante uit het tweede orgelconcert.
Vanwege het grote succes in voorgaande jaren zijn ook dit jaar weer alle zomeravondconcerten gecombineerd met een concert uit de serie orgelconcerten in de Groote Kerk.
Arjen Leistra, organist te Rotterdam, speelt op het prachtige Garrels-orgel een afwisselend programma met werken van Bach, Schumann en Widor. Tevens speelt hij in de Reger-cyclus de Koraalfantasie "Halleluja ! Gott zu loben bleibe meine Seelenfreud ". Het orgelconcert begint om 20.15 uur en een toegangsbewijs kost f.10,=/ f. 7,50.

Op 18 augustus is ook de beklimming van de toren weer mogelijk. Wie nog niet eerder de toren heeft beklommen kan een kijkje nemen in de toren als de beiaard aan het spelen is. De ruimte waar de beiaardier zijn zitplaats achter het stokkenklavier heeft is groot. Een ideale plek- zo blijkt steeds weer - om groepen mensen te ontvangen voor een bezoek aan de beiaard. Bezoekers kunnen zich melden tussen 18.45 en19.00 uur aan de voet van de toren, achter de Groote Kerk.
Uit veiligheidsoverwegingen zijn aan de rondleiding enkele spelregels verbonden. Zo is de minimum leeftijd voor het beklimmen van de toren vastgesteld op 8 jaar. Kinderen van 8 tot 14 jaar mogen uitsluitend onder begeleiding van een volwassene de toren beklimmen.