Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 18-08-2001

Politieberichten district Rijn & Venen, 15.00 uur
Rijden onder invloed

MIJDRECHT De politie heeft zaterdagochtend om twintig voor drie op de provinciale weg 201 een 47-jarige vrouw uit Mijdrecht aangehouden voor het rijden onder invloed.

Vanwege de opvallende mistlampen vroegen de agenten de vrouw haar auto aan de kant te zetten. Bij controle bleek dat de bestuurster te veel alcohol had gedronken. Hierop is de vrouw aangehouden en meegenomen naar het bureau. Ademanalyse wees uit dat de vrouw 0,8 promille alcohol in haar lichaam had, terwijl 0,5 het wettelijk maximum is. Een bekeuring is uitgeschreven en de Mijdrechtse kreeg een rijverbod van 3 uur, waarna zij het bureau kon verlaten.

Snelheidscontroles

KAMERIK/WOERDEN/MONTFOORT In de middag en avond van vrijdag 17 augustus heeft de politie verschillende snelheidscontroles gehouden in Kamerik, Woeden en Montfoort.

In Kamerik controleerde de politie van zeven uur tot kwart over negen s avonds op de Ingenieur Enschedeweg. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 80 km/u. 18 Automobilisten kregen een bekeuring voor te hard rijden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 123 km/u. Eén automobilist werd bekeurd vanwege het overtreden van het inhaalverbod. Een 47-jarige man uit Wouw werd staande gehouden omdat hij een lasershield in de auto had gemonteerd die de meetapparatuur stoorde. De man heeft afstand gedaan van het instrument en het ter plaatse gedemonteerd. Er is proces verbaal opgemaakt tegen de automobilist.

In Woerden werd van half vier tot half vijf gecontroleerd op het Barwoutswaarder, waar een maximumsnelheid geldt van 60 km/u. Van 162 voertuigen werd de snelheid gemeten. 39 Automobilisten overtraden de maximumsnelheid. De hoogst gemeten snelheid was 87 km/u.

In Montfoort werd de controle gehouden op de Willeskop, tussen twee en drie uur s middags. Hier werden in totaal 498 voertuigen gecontroleerd op snelheid. 15 automobilisten reden te hard. De hoogst gemeten snelheid was hier 78 km/u.

Met de schrik vrij

BREUKELEN De politie heeft vrijdagavond om negen uur twee jongens aangehouden langs het spoor Kockengen-Kortrijk. De jongens van 13 en 14 jaar uit Breukelen waren verdacht toen zij er als een haas vandoor gingen bij het zien van de politie.

De politie zette de achtervolging in, mede omdat er juist op dat moment een alarmmelding was bij een bedrijf in de omgeving. De politie zette de spoorwegovergangen af en riep de hulp in van een hondengeleider met zijn politiehond. De verdachte jongens, die zich in de struiken verstopt hadden, kwamen tevoorschijn toen de hondengeleider aankondigde de hond in te zetten.

Na hun aanhouding bleek dat de jongens niets te maken hadden met het, naar inmiddels bleek, loos alarm. Zij waren slechts bramen aan het plukken langs het spoor. De jongens kwamen met de schrik vrij en de ouders werden door de agenten ingelicht. De ouders gaven aan de zaak volledig te begrijpen en konden er hartelijk om lachen.

Driemaal proces verbaal

WOERDEN Vrijdagavond heeft de politie aan de Leidsestraatweg een 36-jarige man uit Rotterdam aangehouden. De man bleek met te veel alcohol op achter het stuur te zitten en niet over een geldig rijbewijs te beschikken.

Bij een controle constateerden de agenten dat de bestuurder te veel had gedronken. De man werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. De man gaf hierbij een naam op die, naar later bleek, niet zijn eigen naam was. Bij de ademanalyse op het bureau bleek dat de automobilist 0,8 promille alcohol in zijn lichaam had, terwijl 0,5 het wettelijk maximum is. De man had een valse naam op gegeven en hij bleek niet over een geldig rijbewijs te beschikken. Tegen de man zijn drie processen verbaal opgemaakt.

Brand in woning
VINKEVEEN Rond kwart over elf vrijdagavond kwam de melding binnen dat een woning aan de Ter Aase Zuwe in brand stond.

De brandweer heeft de brand die dreigde uit te slaan naar aanliggende panden, geblust. De woning brandde volledig af. Niemand raakte hierbij gewond. De schade loopt in de tienduizenden guldens. De brandweer heeft onderzocht of er asbest vrij is gekomen bij de brand; dit bleek niet het geval.

Uit getuigenverklaringen en waarnemingen van de brandweer rees het vermoeden dat de brand aangestoken was. Op basis van een goed signalement kon de politie even later een verdachte aanhouden. Politiehond Max vond de verdachte, een 33-jarige man uit Amsterdam, in een sloot achter een woning aan het Donkere Eind. Onderweg naar het bureau bekende hij de brand gesticht te hebben. Tevens verklaarde hij dat de tractor die voor het erf stond gestolen te hebben. De man bleek twee weken geleden uit een psychiatrische inrichting gevlucht te zijn. Hij wordt vandaag teruggeplaatst in de inrichting. De recherche van district Rijn en Venen handelt het strafrechterlijk onderzoek af.