FNV


Stijging topsalarissen groter dan verwacht

De FNV reageert geschrokken nu blijkt dat de top van het Nederlandse bedrijfsleven zichzelf nog grotere salarisstijgingen toebedeelde dan aanvankelijk werd gedacht. Uit berekeningen van het ministerie van sociale zaken blijkt dat de beloning van topmanagers vorig jaar met 17,6% is gestegen. In eerdere onderzoeken was er nog sprake van stijgingen tot 14 procent. Dit valt niet mee , zegt Henk van der Kolk CAO-coördinator van de FNV. Het is nog erger dan iedereen aanvankelijk dacht.

Minister Vermeend (sociale zaken) liet het onderzoek uitvoeren nadat FNV-voorzitter De Waal tijdens het traditionele voorjaarsoverleg met het kabinet en de werkgevers de enorme zelfverrijking aan de top hekelde. Vermeend zei verder toe te bekijken met welke maatregelen de loonsstijgingen beteugeld konden worden. De FNV is teleurgesteld dat het vooralsnog blijft bij meer zeggenschap van aandeelhouders. Liever had de vakcentrale ook meer bevoegdheden gezien voor de ondernemingsraden.

Verder wil de FNV belastingmaatregelen. Op 1 mei pleitte voorzitter Lodewijk de Waal al voor invoering van een kleptocratentax : een belasting die de exorbitante salarissen moet afromen.

De FNV speelt nu met de gedachte om onevenredig grote beloningsverschillen op te eisen in de vorm van eenmalige bonussen. De grootste boosdoeners komen op een zwarte lijst. De FNV-bonden bekijken volgende maand welke rol de enorme stijging van de topinkomens gaat spelen bij de CAO-onderhandelingen.

De kwestie is voor de FNV geen reden de looneis voor volgend jaar op te schroeven. De verwachting is dat die rond 4% uitkomt. Henk van der Kolk: In tegenstelling tot de top van het bedrijfsleven blijven wij ons verantwoord opstellen. Als wij de werkgevers met gelijke munt terugbetalen is het met de werkgelegenheid snel gedaan.

Het is de vakcentrales al jaren een doorn in het oog dat de topmanagers enerzijds pleiten voor loonmatiging bij de werknemers en anderzijds zichzelf enorme salarisverhogingen toekennen. In 1999 sloten werknemers en werkgevers na moeizame onderhandelingen het akkoord van Garderen. Daarin spraken alle partijen af dat een verantwoorde loonontwikkeling voor allen in de onderneming geldt.

18 augustus 2001