Rechtbank Leeuwarden



Gebruik van agrarisch perceel in Gersloot als "kijktuin" moet worden gestaakt

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 22-08-2001

De president van de rechtbank Leeuwarden is van mening dat burgemeester en wethouders van Heerenveen een inwoonster van die gemeente terecht een dwangsom hebben opgelegd om het gebruik van een perceel grond in Gersloot als kijktuin, te beëindigen.

In de loop van 2000 heeft de gemeente geconstateerd dat het agrarische perceel langzaam veranderde in een tuin, compleet met pergola's, bruggetjes, windmolen etc. Betrokkene stelde de tuin tegen betaling open voor publiek en de bezoekers konden er een kopje koffie of thee kopen.

Betrokkene zegt louter uit liefde voor tuinieren te hebben gehandeld en puur hobbymatig bezig te zijn. Zij wil niemand tot last zijn en wil de tuin graag in stand houden.

De president deelt in zijn uitspraak het standpunt van de gemeente dat het gebruik van het perceel als kijktuin in strijd is met de agrarische bestemming. De bouwwerken moeten worden verwijderd en het gebruik als kijktuin moet worden gestaakt. De opgelegde dwangsom van 2.000 gulden per week met een maximum van 50.000 gulden vind de president niet te hoog.