Gemeente Hilversum

Grote, maar zieke iep gerooid

Op maandag 20 augustus heeft een aannemersbedrijf namens de gemeente een zieke iep verwijderd uit de achtertuin van het pand Couperusweg 13. Deze grote, particuliere iep had een doorsnede van 88 cm. De bomenploeg van dienst Gemeentewerken heeft ontdekt dat deze kolossale iep was aangetast door de zo besmettelijke iepziekte. Daarvoor is maar één afdoende oplossing: verwijderen.

Het is een schimmel met de naam Ceratosytis ulmi, die deze agressieve en besmettelijke iepziekte veroorzaakt. Als "verstekeling" vliegt hij mee met de iepenspintkever, die deze schimmel tijdens een "tussenlanding" overbrengt op andere iepen tijdens het knagen aan de twijgen.

Juist in deze zomermaanden is iepziekte zo goed te herkennen, omdat de aangetaste iep dan zijn gele, verschrompelde bladeren laat vallen (vaak al in juni). Alleen het topblaadje (het vaantje) blijft vaak hangen, maar de rest van de twijg sterft af. In het ergste geval is de boom binnen enkele weken dood.

Gratis injectie

De gemeente houdt natuurlijk haar eigen iepenbestand onder controle. Maar ook u kunt als particulier één of meer iepen in uw tuin hebben. In particuliere tuinen is dat meestal de goudiep, een echte sierboom. De gemeente wil u graag van dienst zijn om uw iep te kunnen behouden. U hoeft niet lijdzaam af te wachten tot de boom door de iepziekte wordt geveld. U kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. De iep kan preventief, tussen eind april en eind mei tegen de iepziekte gratis worden geïnjecteerd.

Eén telefoontje naar de productgroep Uitvoering Groen en Wijkonderhoud van de gemeente, tel:

629 25 88 of naar het secretariaat, tel: 629 2357 en uw iep komt in het bestand en wordt dan ieder jaar ingeënt.