Nederlandse Kankerbestrijding

KWF helpt kinderen met ouder met kanker

KWF steunt gezinnen met een ouder met kanker

"Mijn vader kan alles, behalve zijn kankercellen weghalen."

Amsterdam 22 augustus - In het kader van het jaarthema Jongeren en kanker start de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) een programma om gezinnen te ondersteunen, waarin een van de ouders kanker heeft.

Voor ouders en kinderen die in deze situatie verkeren is een eigen website gemaakt: www.kankerspoken.nl. Ook organiseert het KWF dit najaar bijeenkomsten voor ouders. Centraal hierin staat een videoproductie die is gemaakt op basis van de documentaire Verdriet door je hoofd, die de Humanistische Omroep op woensdag 5 en zaterdag 8 september uitzendt. De uitzending valt midden in de collecteweek van 3 t/m 7 september, waarin weer 120.000 vrijwilligers voor het KWF gaan collecteren.

Jaarlijks 9.000 nieuwe gezinnen met een ouder met kanker Op basis van gegevens van het CBS schat het KWF dat er in Nederland ca. 9.000 ouders met kanker met thuiswonende kinderen zijn. In ons land kregen in 1997, het meest recente jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, zon 12.000 mensen in de leeftijd van 25-55 jaar kanker. In totaal werd in 1997 bij 65.000 Nederlanders kanker geconstateerd.

In de praktijk draait bij kanker vaak alles om degene die ziek is, waardoor er minder aandacht voor de kinderen is. De meeste kinderen willen weten wat er aan de hand is, terwijl het voor veel ouders toch een moeilijk onderwerp blijkt om over te praten. Voor deze doelgroep bracht het KWF in 1991 de brochure uit: Als je als vader of moeder kanker hebt..., en heeft het KWF cursussen georganiseerd. Een van de doelstellingen is om kanker bespreekbaar te maken. Aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt op dit moment met steun van het KWF onderzoek gedaan naar de psychosociale gevolgen voor kinderen wanneer een van hun ouders kanker heeft.

Kwetsbare groep
De diagnose kanker op zich zet het leven van patiënten al op zijn kop. Een ouder komt bovendien voor een tegenstrijdige taak te staan. Enerzijds om de kinderen houvast en geborgenheid te bieden, anderzijds om hen te leren leven met onzekerheid. Ook bij de kinderen komt het hard aan. Een ernstig zieke ouder brengt angst, verdriet en onzekerheid met zich mee. Kinderen voelen zich schuldig, of zijn bang dat zij ook kanker zullen krijgen. Thuis is soms thuis niet meer. Hoe houden ze zichzelf staande? Bij wie kunnen ze terecht met hun verdriet? In het hele proces van ziekte, behandeling en mogelijk overlijden, hebben kinderen hulp, begrip en respect van ouderen nodig, ook op school. Daarnaast zoeken zij steun bij kinderen in vergelijkbare situaties.

Startsein
Startsein van de extra activiteiten voor ouders en kinderen is de uitzending van de documentaire Verdriet door je hoofd op woensdag 5 september om 22.40 uur bij de Humanistische Omroep op Nederland 1. De documentaire doet verslag van vier gezinnen, waarin een van de ouders kanker heeft, waarbij het verhaal van de kinderen centraal staat. Aansluitend verzorgen voorlichters van het KWF gedurende anderhalf uur telefonische opvang via de KWF-Hulp- en Informatielijn (gratis) 0800 - 0226622. Ook bij de herhaling van de documentaire op zaterdag 8 september om 11.00 uur op Nederland 1 biedt het KWF deze service, tot anderhalf uur na de uitzending.

Video
Op basis van de documentaire is een discussievideo gemaakt getiteld Een vader of moeder met kanker. Deze videoproductie is bedoeld voor ouders, zorgverleners, leerkrachten en vrijwilligers van kankerpatiëntenverenigingen.

Dit najaar start het KWF in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen (NFK) een reeks discussiebijeenkomsten door het hele land. De videoband kost 29,95, exclusief verzendkosten, en is te bestellen via de nieuwe internetsite www.kankerspoken.nl.

Website
Www.kankerspoken.nl is sinds 10 augustus 2001 operationeel. De site geeft informatie voor kinderen in diverse leeftijdsgroepen, ouders, hulpverleners en leerkrachten.

Documentaire, video en website zijn gemaakt door Frans Hoeben, Nel Kleverlaan en Jof Neuhaus (website) van Frame Mediaprodukties Amsterdam. Ze zijn zowel inhoudelijk als financieel mede mogelijk gemaakt door het KWF.

De Stichting Patiëntenfonds, Humanistische Omroep, Stichting VSB-fonds verleenden eveneens financiële steun aan de documentaire.

Uitzendingen Humanistische Omroep