TuinbouwNet

Boekje verklaart `lapspruit' en `zinkeling'

Voor wie nog nooit heeft gehoord van vergaffelen, bodemvaag en de quick dip-methode, is er hoop. Het Productschap Tuinbouw heeft een boekje uitgebracht waarin vaktermen uit de boomkwekerijsector worden verklaard. De titel van het werkje is `Van aanaarden tot zwartleggen'.

Maar ook de professional zal af en toe bij het doorbladeren van de woordenlijst de wenkbrauwen optrekken, want regionaal jargon is eveneens in de lijst opgenomen. Zo is een bazenhorloge een klokwerkje dat aan het begin van de werkdag voorloopt en aan het einde van de dag achterloopt. In sommige boomkwekerijregio's is een luizenboer de benaming voor een inspecteur van de Plantenziektenkundigedienst. Een krauter is een kweker die geen fluit van zijn vak snapt. En iemand die aan het meneeren is, doet helemaal niets.

De aanleiding voor uitgave van het boekje is het thema van het Plantarium van dit jaar: één groene taal. Maar ook na deze boomkwekerijbeurs is de woordenlijst een nuttig naslagwerkje en een hulpmiddel om figuren die altijd snoeven dat ze zoveel van de boomkwekerijsector weten, te testen op hun werkelijke parate kennis.

Het boekje `Van aanaarden tot zwartleggen' is voor bedrijven in de boomkwekerijsector gratis verkrijgbaar bij het productschap, in stand 168 op het Plantarium of via telefoonnummer: 079 - 347 06 33.