Politiebericht Friesland: Friesland 22-08-2001
Politieberichten van 22/8 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Goutum: verkeersmaatregel
Door de gemeente Leeuwarden is het besluit genomen om de Wergeasterdyk tussen 07.00 en 09.00 uur voor het gemotoriseerde verkeer af te sluiten. Naar aanleiding van dit besluit werden afgelopen vrijdag de borden geplaatst. Aan het begin van de Wergeasterdyk is een voorwaarschuwing geplaatst, terwijl bij het crematorium de feitelijke afsluiting begint. Voor lijndiensten zijn uitgezonderd. Afgelopen maandag werd toezicht uitgeoefend en werd tegen het verkeer (ongeveer 175 tot 200 voertuigen) waarschuwend opgetreden en werden de bestuurders van de maatregelen in kennis gesteld. Dinsdag wederom toezicht gehouden. Het verkeersaanbod was nu lager (100 tot 125 voertuigen). Ook dit keer werd waarschuwend opgetreden. De reacties van de mensen varieerden van begrip tot verbijstering en woede. De waarschuwingsfase wordt deze week nog voortgezet en daarna zal verbaliserend worden opgetreden.

Leeuwarden: verkeerscontrole
Dinsdag tussen 13.00 en 14.30 uur werd in de wijk Heechterp een bromfietscontrole gehouden. In totaal werden 12 bromfietsen en 3 snorfietsen gecontroleerd.10 bromfietsen bleken een te groot vermogen te hebben, 1 bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat en twee bestuurders droegen geen helm.

Leeuwarden: onenigheid op straat
Dinsdag omstreeks 20.45 uur reden een viertal auto`s over de Mr. P.J. Troelstraweg komende uit de richting Stiens en gaan de in de richting Leeuwarden. Plotseling werd de laatste bestuurder in de rij ingehaald door een personenauto, met Duits kenteken. Op het moment van inhalen kwam uit tegenovergestelde richting een personenauto, die door deze manoeuvre moest uitwijken. De bestuurder kon via de berm zijn weg vervolgen in de richting Stiens. De Duitse auto moest zich tussen de voor hem rijdende auto wringen om een aanrijding met die tegenligger te voorkomen. Alles ging nog net goed. De Duitse bestuurder spreekt tegen dat hij op een gevaarlijke manier heeft ingehaald. De politie vraagt de bestuurder van de auto, die uit tegenovergestelde richting naderde en moest uitwijken, om zich bekend te maken, telefoon 0900 8844.

Leeuwarden: poging inbraak
Afgelopen nacht werd gepoogd in te breken in een winkel aan de Bilgaardpassage. Men is waarschijnlijk niet in de winkel geweest. Het alarm ging af en één van de rolluiken werd open aangetroffen. Toen een verkoopmedewerker, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, ter plaatse kwam, zag hij twee verdachten weglopen. De verdachten, 22 en 16 jaar, beiden uit Leeuwarden, kon in de buurt van de Bilgaardpassage worden aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Harlingen: inbraak winkel
Vannacht omstreeks 05.25 uur werd ingebroken in een winkel aan de Voorstraat. Een ruit van de toegangsdeur werd vernield. De eigenaar, een 64-jarige man, die boven de zaak woont, ging naar aanleiding van het lawaai op onderzoek uit en kwam in de winkel oog in oog te staan met de verdachte. Deze gooide een computer in de richting van de eigenaar en rende daarop de winkel uit. Voor zover nu is na te gaan werden er twee flat-screen computerschermen weggenomen. Het signalement van de verdachte, een grote forse blanke man, had een muts op en droeg een shawltje voor zijn mond en was gekleed in een spijkerbroek en een donkere jas.

Appelscha: inbraak auto
Afgelopen nacht werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond achter een woning aan de Nijesteegde. Hoe men is de auto is gekomen, werd niet duidelijk. Uit de auto werden een radio/cd-speler en een gsm weggenomen. De eigenaar, een 38-jarige inwoner van Appelscha, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272