Kamer van Koophandel Rotterdam

Kamer van Koophandel Rotterdam

Eénderde van starters in Rotterdam in 2000 niet in Nederland geboren

In 2000 waren er in Nederland 11.000 startende ondernemers afkomstig uit het buitenland. Dit op een totaal van 70.000 startende ondernemers (zie bijlage, het persbericht van de Vereniging van Kamers van Koophandel, naar aanleiding van het rapport 'Startersprofiel, startende ondernemers in beeld').

In het gebied van de Kamer van Koophandel Rotterdam waren in 2000 bijna 8000 startende ondernemers, waarvan er ruim 1700 buiten Nederland geboren waren. Dit aandeel buiten Nederland geboren startende ondernemers (22%) ligt in het kamergebied de helft hoger dan het aandeel voor Nederland als geheel (15%).
In de gemeente Rotterdam is ruim één op de drie startende ondernemers in 2000 buiten Nederland geboren (35%).
Van de 1745 buitenlandse startende ondernemers in het kamergebied Rotterdam is iets meer dan de helft (51%) afkomstig uit Turkije, Suriname, Marokko en de Antillen (zie tabel in de bijlage).

KvK Rotterdam actief voor allochtone ondernemers Uit het rapport 'Startersprofiel, startende ondernemers in beeld' blijkt dat een groot aandeel van de startende ondernemers in het gebied van de Kamer van Koophandel Rotterdam in het buitenland geboren is. De KvK onderkent dat deze ondernemers met specifieke problemen kampen bij het starten en/of uitvoeren van hun bedrijfsactiviteiten.

In overleg met gemeenten, verenigingen van allochtone ondernemers, en andere Kamers van Koophandel worden daarom door de KvK diverse projecten uitgevoerd. Zo worden met Stichting Annifer themabijeenkomsten georganiseerd voor allochtone ondernemers met onderwerpen als E-commerce, import/export en belastingwetten.

Voorts onderzoekt de kamer in samenwerking met andere partijen de mogelijke oorzaken die ten grondslag liggen aan het verschil in ondernemingsfinanciering tussen allochtone en autochtone ondernemers. Doel is om meer de mogelijkheden te bezien voor allochtonen om kapitaal te verkrijgen voor de start of doorstart van hun onderneming.

Ook voor allochtone ondernemersis het belangrijk zich te organiseren in verenigingen en aansluiting te vinden bij bestaande ondernemers- en brancheorganisaties. Deze netwerken zijn nuttig voor overdracht van kennis en ervaringen op veel terreinen. Daarom is er ook veel aandacht voor deze groep (door)startende ondernemers van de kant van het KvK-bestuur.

Meer info: Peter Blasic, tel. 010-405 78 28.