Voedingscentrum
Juli / augustus 2001
In het zomernummer van Voeding Nu:
Recht op informatie
Connie Engelberts
Consumenten moeten als zij dat willen van producenten opheldering
kunnen krijgen over de productiewijze en veiligheid van
levensmiddelen. Zo'n recht zou in een nieuwe wet moeten worden
verankerd. Dit advies boden negen deskundigen onlangs aan de minister
van LNV aan.
Nieuwe mogelijkheden door nutrigenomics
Frans Kok, Evert Schouten
De tak van wetenschap die kennis over voeding en (menselijke) genen
samenvoegt heet nutrigenomics. De auteurs bepreken de mogelijkheden en
de beperkingen van deze richting in de voedingswetenschap. Dit is het
eerste inleidende deel van een serie artikelen over nutrigenomics.
Vlees en dikkedarmkanker
Sandra Bausch-Goldbohm, Laura Voorrips, Griët Bos, Piet van den Brandt
In wetenschappelijke kringen bestaat onzekerheid over het antwoord op
de vraag of vleeseters nu wel of niet een verhoogd risico op
darmkanker hebben. Volgens de nieuwste gegevens van de Nederlandse
Cohortstudie naar voeding en kanker blijkt een mogelijk verband met de
bereidingswijze van het vlees en de mate van lichamelijke activiteit.
Biotechnologie ter discussie
Fons Werrij
De commissie-Terlouw stimuleert het maatschappelijk debat over
biotechnologie, waarvoor eind juni de aftrap plaatsvond. Enkele
maanden eerder namen sprekers en debaters aan de Wageningen
Universiteit en Research Centrum er een voorschot op. Ze
bediscussieerden de Integrale Nota Biotechnologie waarover de politiek
zich dit najaar buigt.
Smakelijk weten
Hans Kraak
In Museum Boerhaave in Leiden is deze zomer een expositie ingericht
over het onderwerp eten en weten van 1750 tot 1950. Naast de vaste
collectie van natuur- en geneeskundige stukken zijn er nu authentieke
voorwerpen en prenten te zien over de conservering,
kwaliteitsbewaking, bereiding, opdiening en de vertering van ons
voedsel.
En verder:
Hoe ontbijten Nederlanders?
De historische ontwikkeling van de landbouwwetenschap
Harro Maat
Transgene gewassen
Frans van Dam
Diabetes type 2 grootste risico van overgewicht
Joke Hammink
Informatie over abonnementen
Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingnu.nl