Gemeente Neede

persbericht

Nummer 622, donderdag 26 juli 2001
Voorlichting gemeentehuis, www.neede.nl
H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

11e Nationale Jammarkt op woensdag 22 augustus in Neede het paradijs voor lekkerbekken en smulpapen

Op woensdag 22 augustus 2001 wordt voor de elfde keer in het centrum van het Gelderse Neede de Nationale Jammarkt gehouden. Van 11 tot 18 uur worden op die dag door zo'n 130 standhouders allerlei soorten binnen- en buitenlandse jam, gelei, chutney en marmelade uitgestald. Niet alleen fabrikanten, importeurs en handelaren verkopen hun fruitige waren, maar ook jamhobbyisten bieden hun zelfgemaakte producten aan. Andere artikelen, die met het conserveren van vruchten te maken hebben, worden eveneens verkocht. Plaatselijke winkeliers spelen op een creatieve manier in op het jamthema. Tevens wordt van de Nationale Jammarkt het speciale receptenboekje "Lekker met jam" verkocht. De Jammarkt valt samen met het SEN-zomerfeest en de Needse kermis.

Beroemde Duitse gast

Dit jaar is de beroemde Duitse pomoloog Eckart Brandt speciale gast op de Nationale Jammarkt. Zijn "Boomgarden Project" in de Duitse fruitstreek "Das Alte Land" bij Hamburg omvat ruim 20 hectare met meer dan 800 oude fruitrassen. Door lekkere recepten aan te bieden wil Brandt de specifieke smaak van de verdrongen vruchten bewaren voor het nageslacht. Zijn boek "Brandts Apfellust" is een bestseller. Als aanhanger van de slowfoodbeweging was hij o.a. te gast bij de televisiezenders ZDF en N3. Andere buitenlandse gasten komen uit Bad Bentheim, het Oost-Duitse Rhinow en de Franse Elzas.

Demonstratie ambachtelijk jam maken

De historische vereniging "Oud Noordijk" geeft op de Borculoseweg de gehele dag demonstraties ambachtelijk jam maken. De vrijwilligers laten zien hoe de vruchten van het boerenerf worden verwerkt tot jam. Het fruit en de geleisuiker hiervoor worden beschikbaar gesteld door o.a. de supermarkten en groenteboeren van Neede.

Jamrace voor gevorderden en hindernisbaan

Op het Kerkplein wordt bij Frankie's Bistro een Needse jamrace voor gevorderden gehouden. Na de jampannenkoekenrace van vorig jaar wordt de moeilijkheidsgraad verhoogd met behendigheden die alle betrekking hebben op de fruitverwerking. Ook op het Kerkplein wordt door de leden van de Resford Band een jamsession gehouden. Op de Borculoseweg wordt bij jamkoekenbakker Stroet weer gestreden om de titel jamkeizer van Neede. Was het eerder de bedoeling om zoveel mogelijk jamkoeken te verorberen, nu zullen de pondjes er eerder afvliegen. De deelnemers moeten een door Scouting gefabriceerde hindernisbaan afleggen. Op de Borculoseweg kunnen bezoekers ook een gokje wagen bij een levende fruitautomaat met echt fruit. In de Oudestraat staat een fruitdartbord.

Spreekuur Carolina Verhoeven

De bekende jamspecialiste Carolina Verhoeven komt naar de Nationale Jammarkt in Neede om spreekuur te houden. Het publiek kan bij haar terecht met allerhande vragen op het gebied van jam-maken. Waarom wordt mijn jam niet dik? Kan ik jam maken zonder suiker? Waarom mislukt het inmaken? Carolina Verhoeven is eigenaresse van Culinair Historisch Museum en Kookschool "De Vleer" in Appelscha. Als culinair journaliste schrijft zij o.a. in het tijdschrift "Landleven", waarvan ook een stand op de jammarkt aanwezig is.

Delicatessen

Sinds het eerste jaar is de jamfabriek Geurts uit de Betuwe aanwezig. Ook "De Betuwe" en Hero Nederland zijn present. Bezoekers kunnen met Flipje op de foto. Buitenlandse jams, uit o.a. Engeland, Schotland, Frankrijk, Duitsland, België en Denemarken worden geboden door de importeurs Brauer, A.S.B. en Van Deest delicatessenimport. De importeurs van Britse producten bieden daarnaast ambachtelijke jams met drank, marmelades, chutneys, relishes, mincemeat, mintjelly en lemoncurd. Natuproducts verkoopt eko-jam. Geleermiddelen en inmaakartikelen komen van Unigel, Marskramer en Simmelink. De firma Glaswaard vult het gat in de (jam-)markt met de verkoop van lege jampotjes.

Bierjam

De firma Country Winery komt voor het eerst met bierjam naast de wijnjam van pitloze druiven en kwekerij Reinderink heeft bosbessenstruiken en -jam. "Veluwe souvenirs" heeft vossebessenjam. De Pomologische Vereniging geeft voorlichting over oude en bijzondere fruitrassen en ook de Stichting Hoogstamfruit Rivierenland en het Wijngaardeniersgilde zijn present. De imkers Schenk en Oude Essink doen mee onder het motto "geen bijen, geen jam". Blauwe bessen om jam van te maken worden geleverd door de firma's Boers en Te Pas.

Eerste potje nieuwe oogst

Ook de bekende Limburgse stroopfabrieken Canisius-Henssen en Frumarco, de vruchtenbereiders sinds 1852, komen al enkele jaren naar Neede. De Wereldwinkel Lochem biedt jampotetiketten. Stichting Oogzorg Himalaya, de Oranjevereniging en het Ghana-project van de NH-Kerk zijn eveneens op een smakelijke manier present. Inmiddels traditioneel wordt door mevrouw Malingré van de Stichting Oogzorg Himalaya, aan het gemeentebestuur van Neede het eerste potje "nieuwe oogst" aangeboden. Collega-jamgemeente Tiel stuurt haar fruitambassadrices en corsowagenplakkers met informatie over het fruitcorso.

Winkeliers

Een groot aantal ondernemers in de Oudestraat en de Borculoseweg maakt er een fruitige zomerse dag van. Ook de supermarkten van Neede zijn op de Jammarkt aanwezig. Boekhandel Kramer verkoopt kookboeken en receptenbundels, de VVV biedt "jamdorp Neede jam" en Bokdam Antiek heeft Victoriaanse jampotten en oude Engelse weckglazen. Even op adem komen van de marktdrukte kan men in de opengestelde NH-kerk.

Jamkoningin

Voor de achtste keer wordt in 2001 een Jamkoningin gepresenteerd op de Jammarkt. Deze activiteit nemen de Needse Winkelstand en de Ondernemersvereniging voor hun rekening. Wie zich Jamkoningin 2001 mag noemen wordt bekend gemaakt bij de opening van de Jammarkt om 11.00 uur op het Kerkplein. Zij wordt door de Needse ondernemers helemaal in het nieuw gestoken en krijgt van de Needse Winkelstand een reisje aangeboden.

Needse jamhistorie

De Nationale Jammarkt wordt georganiseerd door de gemeente Neede. Zij werd geïnspireerd door de jamhistorie van Neede. Jarenlang kende Neede de beroemde jamfabriek van de Tuinbouw Maatschappij "Gelderland". In de glorie jaren werkten hier 160 personen. De Needse "Superba" en "Supra" jam met het kenmerkende oranje-witte blokjesetiket werd over de hele wereld geëxporteerd. De hoge transportkosten nekten uiteindelijk de Needse jamindustrie. In 1931 is de productie gestaakt en werden de recepten en het klantenbestand verkocht aan Taminiau (thans Heinz) in Elst. Maar sinds de opkomst van de Nationale Jammarkt mag Neede zich weer met recht jam-gemeente noemen.