Rood Testhouse NV

PERSBERICHT

Amsterdam, 22 augustus 2001

ROOD TECHNOLOGY: KLEINE NETTO WINST IN 1e HALFJAAR ONDANKS ERNSTIGE TERUGGANG IN DE MARKT

â Winst uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen 272.000

â Verkoop van hi-rel activiteiten afgerond als onderdeel van de voortgaande strategische herpositionering

De directie van Rood Testhouse International N.V. ('Rood Technology') maakte vandaag de cijfers over het eerste halfjaar van 2001 bekend. Ondanks de voortdurende terugval in de markt werd een winst uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen van 272.000 gerealiseerd (eerste zes maanden van 2000: winst van 926.000). De netto winst bedroeg 8.000 (eerste zes maanden van 2000: winst van 747.000).

De netto omzet over de periode kwam uit op 9,6 miljoen, een daling van 33,8% ten opzichte van 14,5 miljoen omzet over het eerste halfjaar van 2000. Van deze daling ad. 4,9 miljoen is 2,8 miljoen toe te schrijven aan de verkoop van de hi-rel activiteiten, welke plaatsvond per begin van het jaar en nu is afgerond. De omzetdaling van
1,9 miljoen ten aanzien van het testen van geheugenchips was overeenkomstig de verwachtingen, aangezien de strategie voor test nu gericht is op het testen van mixed signal producten met hogere toegevoegde waarde. De omzet hiervan steeg met 0,6 miljoen. De verkopen van IC handling apparatuur nam ook toe met 0,6 miljoen. Daartegenover liet de omzet van production support services een daling zien van 1,4 miljoen.

De totale omzet van de activiteiten die gecontinueerd worden daalde met slechts 0,2 miljoen, terwijl tijdens de afgelopen periode de halfgeleiderindustrie de meest ernstigste neergang ooit doormaakte.

Het gevolg van deze mutaties in de omzet was dat de bruto marge afnam van 12,1 miljoen in het eerste halfjaar van 2000 tot 7,9 miljoen in de eerste zes maanden van 2001, een daling van 4,2 miljoen. Daartegenover reduceerden de operationele kosten met 2,9 miljoen, waarvan
2,6 miljoen het gevolg was van de verkoop van de hi-rel activiteiten, alsmede van de sluiting van de vestiging in Dublin in de loop van 2000.

In verband met de verkregen duidelijkheid omtrent een aantal specifieke belastingregels in Duitsland, vielen belastingvoorzieningen vrij. Dit leidde tot een belastingbate.

Onder de buitengewone lasten is een bedrag opgenomen van 1.238.000 in verband met een afwaardering van overtollige geheugenchiptesters. Dit is het gevolg van een door de klant veroorzaakte vertraging in het verkoopproces.

Verder vloeiden vijftien personeelsleden af in verband met het aanpassen van de production support services aan het lagere activiteitenniveau. De kosten hiervan bedroegen 94.000. Een buitengewone bate van 888.000 werd gerealiseerd als gevolg van de afwikkeling van de sluiting van de Franse vestiging. Voorts viel een voorziening voor juridische kosten van 124.000 vrij in verband met een gerechtelijke uitspraak in hoger beroep in de zaak over een schadevergoeding, aangespannen door een voormalig directeur. De rechter besliste in het voordeel van de onderneming.

De structuur van de balans verbeterde beduidend als gevolg van de verkoop van de hi-rel activiteiten. Daarnaast viel een bedrag vrij van 1,5 miljoen dat als zekerheid was gesteld. Dit is nu aangewend om de bankschulden te verminderen. Het gevolg hiervan was een sterke stijging van de solvabiliteit (uitgedrukt in het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal) van 27% per 30 juni 2000 tot 47% aan het einde van de huidige verslagperiode.

Vooruitzichten
De directie verwacht dat de moeilijke marktcondities zullen voortduren tot in 2002. Hierdoor zal het in het tweede halfjaar moeilijk zijn het break-even resultaat vast te houden als de omzet tijdens die periode zich op een laag niveau zal bevinden. Kostenbesparende maatregelen, waaronder arbeidstijdverkorting en salarisreducties zijn getroffen.

Rood Technology is nu gericht op het leveren van diensten met een hogere toegevoegde waarde in de automobielindustrie en de markten van telecommunicatie en digitale consumentenproducten. De onderneming is goed gepositioneerd om volledig en snel te kunnen profiteren van een toekomstig marktherstel.

Rood Technology's activiteiten
Rood Technology heeft meer dan 30 jaar ervaring in de halfgeleiderindustrie. De organisatie biedt een reeks van diensten aan die waarde toevoegen aan processen in de halfgeleiderindustrie. Hieronder zijn begrepen het testen en programmeren van ICs, tape en reel, alsmede het ontwikkelen en leveren van machines.

Voor nadere informatie:
Rood Testhouse International N.V.
Wolfgang Wagner, CEO Telefoon: +49 9081 804202 Telefax: +49 9081 804161

Brouwer Management Consultants
Bart Brouwer Telefoon: 0341 437171 Telefax: 0341 431606

Correspondentie adres Rood Testhouse International N.V. Postbus 454, 3840 AL Harderwijk
E-mail: rti@wxs.nl
Web-site: www.roodtechnology.com