MKB-Nederland


22-08-2001
Bij beheersing en aanpak van werkdruk scoort het mkb heel goed

Bij de beheersing en aanpak van werkdruk scoort het midden- en kleinbedrijf heel goed. Werknemers geven aan voldoende mogelijkheden te hebben om werkplanning en werkproblemen te bespreken met hun leidinggevende. Ondernemers verklaren voldoende aandacht te besteden aan de planning van het werk. De uitspraak van werknemers dat de werkverhoudingen tussen werknemers onderling en tussen werknemer en leidinggevende over het algemeen goed zijn, geeft aanleiding te veronderstellen dat de werkdruk beheersbaar is en in het geval van problemen er in goed onderling overleg afspraken kunnen worden gemaakt.

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van werkdruk in het midden-en kleinbedrijf voerde het marktonderzoekinstituut NIPO voor MKB-Nederland een enquête uit onder werknemers in het midden-en kleinbedrijf. Deze enquête is exclusief de sector zorg. De resultaten van deze NIPO-enquête staan lijnrecht tegenover het door FNV-Bondgenoten in 1999 uitgevoerde onderzoek, dat sprak over psychoterreur en hooliganisme. De gestelde vragen hebben met name betrekking gehad op de kwaliteit van de onderlinge relaties tussen enerzijds werknemers en anderzijds tussen werknemers en leidinggevende.

Geen zelfgenoegzaamheid
Uit de enquête blijkt dat in het midden- en kleinbedrijf veel goed gaat. Dit leidt niet tot zelfgenoegzaamheid, maar tot een situatie waarbij een zwaar accent blijft liggen op preventie van werkdrukproblemen. Met een vroegtijdige signalering door de werknemer en het kenbaar maken ervan aan de werkgever en het mede daardoor tijdig nemen van maatregelen, kunnen problemen in het functioneren van werknemers zoveel mogelijk worden voorkomen. Ziekteverzuim of in ernstiger gevallen een gang naar arbeidsongeschiktheid kan worden tegengegaan.
Belangrijk in de preventie van werkstress is dat werknemers over voldoende vakbekwaamheid en mogelijkheden beschikken om het werk binnen de gestelde normen te kunnen voldoen. Uit de enquête blijkt dat werknemers in grote meerderheid gebruik kunnen maken van trainingen en cursussen om aan de gestelde eisen te kunnen voldoen.

Werkdrukproblemen
Werkgevers kunnen in hun bedrijf veel doen om werkdrukproblemen te voorkomen. De effectiviteit ervan is het grootst als ook werknemers actief participeren en zelf verantwoordelijkheid nemen. Daarbij gaat het er o.a. om dat werknemers privé goede afspraken maken over zorgtaken, maar ook met hun leidinggevende tot goede afspraken komen over de combinatie van werk- en zorgtaken. Problemen die aangeduid worden als werkdrukproblemen, maar hun oorzaak vinden in een onevenwichtige balans tussen werk en privé kunnen daarmee worden voorkomen.
Ook branche-organisaties vervullen een functie in de aanpak van werkdruk. Zij kunnen individuele ondernemers ondersteunen, maar ook nemen steeds meer branche-organisaties deel aan arboconvenanten.

Waar werkdrukproblemen zodanig ingewikkeld zijn, dat oplossingen niet binnen handbereik liggen, kan een gestructureerd plan van aanpak uitkomst bieden.
Werkdruk komt in alle sectoren van het bedrijfsleven voor. Het midden-en kleinbedrijf vormt daarop geen uitzondering. Veel zaken worden in het mkb onderling en informeel geregeld zonder dat daar wet- en regelgeving aan ten grondslag moet liggen. Commissies zullen daarom zelden worden ingesteld. Overigens is het resultaat dat telt.

Tenslotte leidt de NIPO-enquête tot de conclusie dat wet- en regelgeving moet worden afgewezen en het primaat ogen van het midden- en kleinbedrijf.moet worden gegeven aan het zelfregulerende verm

Informatie: mr. W.M.J.M. van Mierlo