Gemeente Goes

Persbericht

Tipp-subsidie voor infrastructuurproject bedrijventerreinen

De gemeente Goes heeft van de provincie Zeeland een Tipp-subsidie van twee miljoen gulden toegekend gekregen voor het verbeteren van de bereikbaarheid en verkeersveiligheid van het bedrijventerrein de Poel. De Tipp (Tender Investerings Programma Provincies) is een nieuwe regeling van het Ministerie van Economische Zaken, bedoeld om de infrastructuur van bedrijventerreinen te stimuleren. De provincie Zeeland krijgt in totaal 15 miljoen gulden van het Rijk voor verschillende projecten in Zeeland, waaronder het infrastructuurproject voor de Poel.

Het grootste knelpunt in de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen in Goes is de aansluiting van de afslag van de A58 en de N256 op de wegen in Goes-Zuid. Door de verdere ontwikkeling van de bedrijventerreinen, met name de Poel II, is het verkeersaanbod sterk gegroeid en zullen de problemen nog verder toenemen. De afritten van de A256 bij de Poel ontwikkelen zich nu tot een knelpunt, dat een voorspoedige ontwikkeling van de bedrijventerreinen in de weg kan staan. De gemeente beoogt juist in de Poel II en ook in het verderop gelegen Stationspark een hoogwaardige locatie voor het bedrijfsleven te creëren. Daarom wil de gemeente werken aan een oplossing.

De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke oplossing voor deze ontsluitingproblemen. Met de Tipp-subsidie kunnen de volgende maatregelen worden genomen:

Doseermaatregel Verbartelweg
Deze door het Waterschap uit te voeren maatregel zorgt voor minder sluipverkeer dat van en naar de gemeente Borsele via het buitengebied (langs Motel Goes) het bedrijventerrein bereikt. Hierdoor wordt de veiligheid op de wegen in het buitengebied verbeterd, evenals de doorstroming van het verkeer tussen het bedrijventerrein de Poel en de A256. De doseermaatregel bestaat waarschijnlijk uit een inzinkbare paal die de doorvoer beperkt.

Verbetering capaciteit op- en afrit A256/A. Fokkerstraat (westzijde) De capaciteit van de op- en afrit van de A256 kan verbeterd worden door de voorrangssituatie te wijzigen, waardoor het verkeer komende vanaf de
A256 voorrang krijgt.

Verbetering capaciteit op- en afrit A256/A. Fokkerstraat (oostzijde) De op- en afrit van de A256 naar de A. Fokkerstraat is de belangrijkste aansluiting van het bedrijventerrein de Poel II op de A256. Een rotonde op deze plaats verbetert de doorstroming en de verkeersveiligheid.

Aansluiting Zeelandhallen op A. Fokkerstraat
Een directe aansluiting van de Zeelandhallen op de rotonde bij de A. Fokkerstraat verbetert de bereikbaarheid van zowel de Zeelandhallen als die van het bedrijventerrein de Poel II in het algemeen.

Verbetering capaciteit en verkeersveiligheid Nansenbaan/ A. Fokkerstraat
Een rotonde op de kruising van de Nansenbaan/A. Fokkerstraat is een zelfregulerende en verkeersveilige maatregel die de doorstroming moet bevorderen.

Doorstromingscapaciteit verhogen A. Fokkerstraat/A. Plesmanweg De aanleg van een extra rijstrook voor het verkeer komende uit de Poel I dat linksaf de A. Fokkerstraat wil opdraaien, moet zorgen voor een vlottere afwikkeling van het verkeer uit dit deel van het bedrijventerrein.

Kwaliteitsverbetering A. Fokkerstraat
De A. Fokkerstraat ondergaat een kwaliteitsverbetering. Door de aanleg van fietspaden worden de fietsers van het autoverkeer gescheiden.

Het college van burgemeester en wethouders is zeer verheugd over de Tipp-subsidie. Deze subsidie maakt het mogelijk dat bovengenoemde maatregelen worden uitgevoerd. Vooral de rotonde bij de op- en afrit van de A256 naar de A. Fokkerstraat is een maatregel waar het bedrijfsleven op heeft aangedrongen. De voorbereidingen voor de aanleg van de rotonde starten nog dit jaar.