Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Bilthoven, 22 augustus 2001

Genetische aspecten van gevoeligheid voor infectieziekten in kaart gebracht

VPR/PB21

De kans om geïnfecteerd te raken met een bacterie of virus en daadwerkelijk ziek te worden wordt voor een deel genetisch bepaald. Soms berust genetisch bepaalde vatbaarheid op een enkel gen van de gastheer. Veel vaker zijn er complexe interacties tussen meerdere genen van de gastheer, waarbij elk gen een bijdrage levert aan de vatbaarheid voor of resistentie tegen infectie. Dit zijn de voornaamste conclusies uit het boek Genetics of Infectious Disease Susceptibility van Dr. Tjeerd Kimman. Hierin wordt voor het eerst een overzicht gegeven van de wetenschappelijke kennis op dit gebied. De auteur is als hoofd van het Laboratorium voor Infectieziekteonderzoek verbonden aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De auteur pleit voor onderzoek naar genetische achtergronden van gevoeligheid voor infectieziekten om aangrijpingspunten te vinden voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins en medicijnen. Er valt te denken aan vaccins die aangepast zijn aan de genetische make-up van specifieke individuen. Daarnaast kan kennis omtrent genetische gevoeligheid voor infectie het mogelijk maken om personen of groepen met een verhoogd risico op infectie op te sporen. Voor die personen kunnen dan specifieke maatregelen genomen worden, zoals preventieve vaccinatie.

Het boek geeft een overzicht van genen en mechanismen die een rol spelen bij vatbaarheid of resistentie voor infectieziekten. Veelal zijn deze genen betrokken bij aanhechting en invasie van micro-organismen, afweer en ontsteking. Er wordt onder andere ingegaan op gevoeligheid voor AIDS, virale hepatitis, tuberculose, bacteriële meningitis en prionziekten, zoals Creutzfeldt-Jakob.

Het boek Genetics of Infectious Disease Susceptibility - TG Kimman; Kluwer Academic Publishers (ISBN 0-7923-7155-0) is verkrijgbaar bij de boekhandel.

EINDE BERICHT

Noten voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Voorlichting en PR van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Postbus 1 (Antonie van Leeuwenhoeklaan 9)
3720 BA Bilthoven
Telefoon 030-274 2560/4288
Fax 030-274 4471
E-mail: info@rivm.nl