Ministerie van Defensie





Taptoe Breda

Defensie bij Nationale Taptoe Breda

20-08-2001

Van donderdag 23 augustus tot en met zaterdag 1 september wordt op de Trip Van Zoudtlandtkazerne in Breda voor de 47e keer de Nationale Taptoe gehouden. Namens Nederland nemen dit jaar vier militaire beroepsorkesten deel aan de Taptoe: de Marinierskapel der Koninklijke Marine met Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers, de Johan Willem Friso Kapel, het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Militaire Kapel. De Drumfanfare Koninklijke Luchtmacht treedt tijdens de Taptoe op met muzikanten van de School of Music van de Engelse luchtmacht.

Voor Defensie is deelname aan de Nationale Taptoe een uitstekende gelegenheid de krijgsmacht aan een breed publiek te presenteren. Niet alleen de militaire muziek maar ook de historie en de moderne vredestaken van de krijgsmacht komen hierbij aan de orde. Zo staat het programma van de Nationale Taptoe dit jaar onder meer in het teken van De Onderofficier. Mede in het kader van het vijftigjarige bestaan van de Koninklijke Militaire School worden de taken van de onderofficier door de jaren heen geïllustreerd.

Naast de militaire korpsen nemen ook twee burgerkorpsen en drie buitenlandse militaire korpsen deel aan de Nationale Taptoe in Breda. Het gaat om Heeresmusikkorps 1 uit Hannover (Duitsland), de Central Band Royal Air Force (Groot-Brittannië) en de Combined Canadian Police Pipes and Drums van de Calgary en Vancouver Police met de Amethyst Dancers uit Nova Scotia (Canada).

De Nationale Taptoe vindt dit jaar voor de 26e keer plaats in Breda en staat daarom ook wel bekend als Taptoe Breda. Volgend jaar krijgt de Taptoe wellicht een bijzonder karakter als de stad Breda haar 750-jarige bestaan viert.

Het voorterrein van de Trip Van Zoudtlandtkazerne, dat speciaal voor de Nationale Taptoe is ingericht als marktplein met kraampjes, muziek en terrassen, is vanaf 18.00 uur open voor het publiek. Op het voorterrein zijn ook de krijgsmachtdelen aanwezig, de marine met een promotietrailer, de landmacht met o.a. een Leopard-2 A5, de luchtmacht met een F-16 en de marechaussee met verschillende arrestatie- en controlevoertuigen. De voorstelling begint dagelijks, met uitzondering van de matinee (14.30 uur) op zaterdagmiddag, om 21.00 uur en duurt tot 23.15 uur. Op zondag 26 augustus is er geen voorstelling.

Klik hier voor de internetsite van de Nationale Taptoe Breda

Taptoe