AXA Stenman Industries NV

Veenendaal, 27 augustus 2001

Halfjaarbericht 2001

Afzwakkende vraag heeft invloed op omzet en resultaat AXA Stenman Industries

AXA Stenman Industries N.V., producent van hang- en sluitwerk en fietsaccessoires, heeft het eerste halfjaar van 2001 afgesloten met een omzetdaling van 8% en een winstdaling van 45% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2000.


Samenvatting
·       Omzet:                  EUR 36,6 miljoen        -  8,3% (H1 2000 EUR 40,0 miljoen)

·       Bedrijfsresultaat:      EUR 3,3 miljoen         -39,3% (H1 2000 EUR 5,5 miljoen)

·       Nettowinst:             EUR 1,9 miljoen         -45,1% (H1 2000 EUR 3,5 miljoen)

·       Nettowinst per aandeel: EUR 0,62                -45,6% (H1 2000 EUR 1,14)
·       Cash flow*:             EUR 3,8 miljoen         -27,1% (H1 2000 EUR 5,2 miljoen) 
* Cash flow = nettowinst plus afschrijvingen

Vooruitzichten

De onderneming opereert in de Nederlandse bouwmarkt en de Europese fietsenmarkt. Voor de Nederlandse bouwmarkt is de verwachting dat in 2001 het aantal opgeleverde huizen lager zal zijn dan vorig jaar. In het eerste halfjaar van 2001 zwakte de vraag in de bouwmarkt af. Voor de tweede helft van het jaar wordt geen herstel van enige betekenis verwacht.

De Europese fietsenmarkt wordt geraakt door een daling van het consumentenvertrouwen. In de meeste belangrijke Europese landen is de verwachte economische groei voor 2001 neerwaarts bijgesteld in de afgelopen maanden. Daarom wordt een belangrijke verbetering van de fietsenmarkt in de rest van het jaar niet waarschijnlijk geacht.

Gebaseerd op de huidige marktontwikkelingen verwacht de onderneming dat de nettowinst per aandeel over geheel 2001 aanzienlijk lager zal zijn dan in 2000.

Resultaten

Het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar van 2001 bedroeg EUR 3,3 miljoen. Het resultaat ligt 39,3% lager vergeleken met de eerste zes maanden van 2000. De afgenomen omzet is een belangrijke factor in de daling van het resultaat.

Om de kosten te verlagen is de personele bezetting bij de werkmaatschappijen teruggebracht met 10% in het eerste halfjaar. Per ultimo juni bedroeg het aantal werknemers 599 vergeleken met 663 aan het eind van 2000. Ook andere maatregelen om de efficiency te verbeteren, waaronder de verplaatsing van productiecapaciteit, zijn doorgevoerd.

Het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet was met 9,1% lager dan de 13,8% over de eerste helft van 2000. De bedrijfsresultaatmarge is niet alleen beïnvloed door de lagere omzet, maar ook door het lagere productieniveau. Het productieniveau is neerwaarts bijgesteld om beter aan te sluiten op de lagere omzetniveaus. De relatief grotere daling van de omzet in de, ten opzichte van fietsaccessoires, meer winstgevende hang- en sluitwerk productlijn, had ook een ongunstig effect op de marge.

Resultaten per sector

Het bedrijfsresultaat voor hang- en sluitwerk bedroeg EUR 1,7 miljoen in het eerste halfjaar (1e hj. 2000 EUR 3,1 miljoen). In de fietsaccessoires productlijn was het resultaat EUR 1,6 miljoen (1e hj. 2000 EUR 2,4 miljoen).

Uitgedrukt als percentage van de omzet lieten beide productlijnen vergeleken met vorig jaar een daling zien, die hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door de lagere verkoopvolumes.

Omzet

De totale omzet in de eerste zes maanden van 2001 was EUR 36,6 miljoen, een daling van 8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De verkopen in beide productlijnen zijn afgenomen door de lagere vraag. Hang- en sluitwerk en fietsaccessoires waren allebei verantwoordelijk voor de helft van de lagere totale omzet.

De verkoop naar landen buiten Nederland daalde 10% van EUR 14,6 miljoen in de eerste helft van 2000 tot EUR 13,1 miljoen in dezelfde periode dit jaar. De omzet uit export maakt 35% uit van de totale omzet en vindt voornamelijk plaats naar West-Europese landen.

Hang- en sluitwerk

De omzet in hang- en sluitwerk daalde naar EUR 14,1 miljoen, 10,8% minder dan de EUR 15,9 miljoen in het eerste halfjaar van 2000. De activiteiten in de bouwmarkt waren teleurstellend in de eerste zes maanden van het jaar. Het aantal opgeleverde huizen in 2000 lag 10% lager dan een jaar eerder en in het eerste halfjaar van 2001 was geen belangrijke verbetering

waar te nemen. Verder werd de vraag van woningbouwverenigingen naar grote renovatieprojecten vertraagd. Deze factoren hebben geresulteerd in een toename van de voorraden bij afnemers, uitmondend in een lager orderniveau.

De beveiligingsproducten voor het verbeteren van de woonkwaliteit en de inbraakpreventie bleven ook achter bij de verwachting als gevolg van een vermindering in het consumentenvertrouwen. De vraag van de utiliteitssector, wat voor AXA Stenman Industries een klein afzetgebied is, bleef positief.

Het relatief lage exportaandeel van hang- en sluitwerk bleef stabiel in de eerste helft van 2001.

Fietsaccessoires

In het eerste halfjaar van 2001 genereerde de productlijn fietsaccessoires een omzet van EUR 22,5 miljoen. Dit was 6,7% minder dan de EUR 24,1 miljoen van dezelfde periode in 2000. Het koopgedrag van de consument in vrijwel alle Europese landen is voorzichtiger geworden. Dit heeft geleid tot een lager vraagniveau voor fietsaccessoires en toegenomen voorraden bij de afnemers.

In Nederland heeft de verkoop aan fietsproducenten zich gehandhaafd op een goed niveau, maar ook hier waren tekenen van afzwakking waarneembaar aan het eind van het tweede kwartaal. De verkoop aan de handel is de gehele zes maanden lager geweest.

De export, die ongeveer 50% bedraagt van de totale omzet van fietsaccessoires, vertraagde in het eerste halfjaar. Dit geldt voor de meeste Europese landen en in het bijzonder voor Scandinavië en Duitsland.

Groepsvermogen

De nettowinst over het eerste halfjaar heeft geresulteerd in een toename van het groepsvermogen (het dividend is gebaseerd op de nettowinst over het volledige jaar). Het aantal uitstaande aandelen is toegenomen met 0,4% tot 3.119.678 als gevolg van het aandelenoptieplan.

Bedrijfsprofiel
AXA STENMAN INDUSTRIES is een industriële onderneming die hang- en sluitwerk en fietsaccessoires ontwikkelt, produceert en verkoopt voor respectievelijk de bouw- en fietsenmarkt. De onderneming neemt een sterke positie in op de markten waarin zij actief is. In haar assortiment hang- en sluitwerk produceert de onderneming onder meer raamuitzetters, raamsluitingen en veiligheidsbeslag. Fietssloten, dynamo's en fietsverlichting vormen het assortiment fietsaccessoires. Deze producten hebben als gemeenschappelijke noemer: Veiligheid en Beveiliging.

De onderneming heeft drie dochtermaatschappijen. Stenman Holland in Nederland verkoopt zowel hang- en sluitwerk als fietsaccessoires onder de merknaam AXA. In Veenendaal vinden productontwikkeling, verkoop en marketingactiviteiten plaats. In Edam worden aluminium beveiligings hang- en sluitwerkproducten vervaardigd. De werkmaatschappij AXA-MAG bevindt zich in Siewierz, Polen. Hier worden aluminium hang- en sluitwerkproducten voor zowel de Nederlandse als de Poolse markt vervaardigd. De werkmaatschappij Basta heeft een productielocatie in Frankrijk en verkoopkantoren in de Benelux, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en UK. Dit assortiment fietsaccessoires wordt verkocht onder de merknaam Basta in een groot aantal Europese landen.

Bij AXA Stenman Industries waren in 2000 circa 650 personen werkzaam.

.