Politiebericht Friesland: Friesland 27-08-2001
Politieberichten van 26/8 (13.00 uur) tot 27/8 (07.00 uur)

Leeuwarden: inbraken auto`s
In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in een aan de Bijenhofstraat geparkeerd staande auto. Omstreeks 05.15 uur hoorde de 27-jarige eigenaar het alarm van zijn auto afgaan. Toen hij naar buiten keek zag hij een persoon uit met een radio/cd-speler uit zijn auto komen. De man stopte het apparaat in de tas van zijn fiets en reed vervolgens weg. Van de auto bleek een raam vernield te zijn. In dezelfde nacht werd eveneens ingebroken in een auto die aan de Javastraat stond geparkeerd. Ook hier werd een ruit vernield, waarna een radiocassettespeler, cd`s en diverse papieren werden weggenomen. De 30-jarige eigenaar deed aangifte.
In de nacht van zondag op maandag werd ingebroken in een taxibusje dat aan de Esterstraat stond. Nadat een ruit was vernield werd een radiocassetterecorder weggenomen. Een 35-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Surhuizum: onder invloed
Een 18-jarige inwoner van Drogeham is zondag om 02.15 uur op de Uterwei aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies hij 400 ug/l en bleek bovendien niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Voor beide feiten werd proces-verbaal opgemaakt.

Makkum: aanhouding
Een 37-jarige Leeuwarder is zondag omstreeks 15.30 uur aangehouden, omdat hij tot twee keer toe met opzet tegen een medewerker van een camping aan de Holle Porte was aangereden. Medewerkers van de camping hadden het parkeerterrein bij de camping afgesloten, zodat alleen voertuigen konden vertrekken. De Leeuwarder wilde desondanks toch het terrein oprijden, waarbij hij stapvoets tegen een 31-jarige medewerker van de camping aanreed. Nadat een dranghek voor de auto was geplaatst, reed hij weer weg, maar kwam enkele minuten later weer terug. Hetzelfde tafereel herhaalde zich, waarbij de campingmedewerker ditmaal op de motorkap van de auto belandde. De auto reed vervolgens een paal omver om op het terrein te komen, waarna de inzittenden uitstapten en naar het strand liepen. De inmiddels gewaarschuwde politie hield de man aan, waarna hij voor verhoor naar het politiebureau werd overgebracht.

Broek: motoren te snel
Van een 44 en een 47-jarige inwoner van Amstelveen zijn zondag omstreeks 17.00 uur de rijbewijzen ingevorderd omdat zij te snel op hun motoren reden. Ze reden op de A7 ter hoogte van Broek 189 km/u waar 120 is toegestaan.

Jirnsum: onder invloed
Een 26-jarige inwoner van Grou is zondag omstreeks 18.00 uur aangehouden, omdat hij onder invloed een eenzijdige aanrijding had verzoorzaakt en vervolgens was doorgereden. De man was even daarvoor op de Rijskweg in Jirnsum in een slip geraakt, waarbij zijn auto de reling van een bruggetje had vernield. Een 46-jarige voetganger kon nog net op tijd wegspringen, anders was hij door de auto geraakt. De bestuurder reed vervolgens weg, maar kon korte tijd later in zijn woonplaats worden aangehouden. De man bleek onder invloed te zijn en had bovendien geen rijbewijs. Op het bureau blies hij 690 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal voor het rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs en verlaten plaats ongeval.

Dearsum: motoren te snel
Een 47-jarige motorrijder uit Ysbrechtum en een 31-jarige motorrijder uit Doniaga zijn zondag omstreeks 17.30 uur hun rijbewijs kwijtgeraakt omdat ze te snel reden. Ze werden betrapt op de Snisterdyk, waar ze 143 km/u reden waar 80 is toegestaan.

Leeuwarden: inbraak horecapand
In een horecapand aan het Groot Schavernek werd zondag tussen 06.00 en 17.15 uur ingebroken. Nadat een raam was geforceerd wist men het pand binnen te komen, waar vervolgens twee gokkasten werden opengebroken en inhoud werd weggenomen. Een 31-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: zonder rijbewijs
Een 25-jarige inwoner van Leeuwarden is zondag om 17.15 uur op de Vuurdoornstraat aangehouden omdat hij zonder rijbewijs in een auto reed. De auto waarin hij reed bleek bovendien niet APK-gekeurd te zijn. Voor beide feiten werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Drachten: fietser gewond
Een 8-jarige fietsstertje uit Drachten is zondag omstreeks 18.00 uur gewond geraakt bij een aanrijding op de Eendkroos. Het meisje reed vanaf een fietspad de weg op, waarna een aanrijding volgde met een personenauto. De bestuurder daarvan, een 21-jarige plaatsgenoot, zag het meisje te laat doordat er een caravan langs de weg stond geparkeerd. Het meisje werd per ambulance met een gebroken been naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Holwerd: motorrijder zwaargewond
Een 34-jarige motorrijder uit Burdaard is zondag omstreeks 16.50 uur ernstig gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Rijskveerdam. De man was door vermoedelijk te hoge snelheid in een bocht onderuit gegaan. Hij werd met rugletsel per ambulance naar het AZG overgebracht, waar hij in kritieke toestand werd opgenomen.

Leeuwarden: onder invloed
Een 58-jarige inwoner van Leeuwarden is zondag om 20.00 uur aangehouden, nadat hij met zijn auto onder invloed op de Julianastraat een verkeerslicht omver had gereden. Op het bureau blies de man 955 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 12 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: inbraak auto
Zondag werd tussen 14.00 en 18,45 uur ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Overstesingel. Nadat een ruit was vernield werd de radio/cd-speler weggenomen. De 42-jarige eigenaresse uit Drachten deed aangifte.

Stavoren: onder invloed
Een 25-jarige inwoonster van Warns is maandag omstreeks 00.15 uur op het Hellingspad aangehouden, omdat ze onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies ze 515 ug/l, waarvoor ze een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren kreeg.

Beetgumermolen: onder invloed
Een 20-jarige inwoner van Driesum is maandag omstreeks 01.30 uur op de Langestraat aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies hij 450 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren kreeg.

Bolsward: onder invloed
Een 20-jarige inwoonster van Alkmaar is maandag omstreeks 04.00 uur op het Laag Bolwerk aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies hij 445 ug/l, waarvoor ze een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren kreeg.

Bureau Communicatie: 058 8808272