Gemeente Enschede

Gemeente Enschede enquêteert gedupeerde particulieren en ondernemers over nafase vuurwerkramp
Enschede, 31 augustus 2001
De Gemeente Enschede blijft zich verantwoordelijk voelen voor een adequate nazorg voor gedupeerden van de vuurwerkramp. Mede om die reden is gedegen onderzoek nodig.
Dat gebeurt in de vorm van twee enquêtes: een getroffenenmonitor door I&O Research en een inventarisatie door het Informatie en Adviescentrum (IAC), de zogenoemde IAC-enquête. Vraagstelling en onderzoeksopzet zijn zo verschillend dat is gekozen voor twee aparte enquêtes. Beide onderzoeken starten op maandag 3 september aanstaande.
Mensen die voor de getroffenenmonitor worden benaderd, zullen voorlopig niet door het IAC geënquêteerd worden. Zo wordt onnodige overlap voorkomen.

Met de getroffenenmonitor onderzoekt de gemeente Enschede hoe tevreden inwoners en ondernemers zijn over de fase na de vuurwerkramp. Onderwerp van onderzoek zijn de praktische hulp, de schadeafwikkeling, de wederopbouw van het rampgebied en de herdenkingsactiviteiten. De onderzoeksresultaten moeten de gemeente nog beter in staat stellen rekening te houden met de opvattingen van getroffenen van de vuurwerkramp. Het onderzoek gebeurt in de vorm van een uitgebreide (telefonische) enquête onder (oud-)bewoners van het rampgebied, bewoners van de buitenring, mensen uit andere wijken in Enschede en getroffen ondernemers. Het onderzoek wordt uitgevoerd door I&O Research en zal jaarlijks in september worden herhaald.

Steekproef
De getroffenenmonitor wordt uitgevoerd tussen 3 september en 5 oktober 2001. Gedurende deze periode kunnen mensen gebeld worden door een interviewer van I&O Research. Het gaat om een steekproef uit het totaal van gedupeerde particulieren en ondernemers, dus niet iedereen wordt benaderd. Deelname is uiteraard op vrijwillige basis. Het interview duurt ongeveer 20 minuten.
De resultaten van het onderzoek worden anoniem gemaakt en beschreven in een rapport voor de gemeente Enschede. Deelnemers aan het onderzoek ontvangen daarvan een samenvatting. De verkregen informatie wordt alleen voor dit onderzoek gebruikt en de persoonlijke gegevens worden niet aan derden afgestaan en na afloop van het onderzoek vernietigd. Bij de totstandkoming van het onderzoek zijn ook het Informatie- en Adviescentrum (IAC) en de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede betrokken. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de GGD Twente hebben over de opzet en uitvoering van het onderzoek geadviseerd.

Naast de getroffenenmonitor loopt een enquête van het Informatie- en Adviescentrum. Deze enquête is bedoeld om de aard en omvang van nog resterende psychische problemen en materiële schade op individueel cliëntenniveau te inventariseren en door te geleiden naar de verantwoordelijke instanties. Hiervoor wordt het volledige cliëntenbestand van het IAC telefonische benaderd. Dat bestand telt ruim 11.000 gedupeerden. Het IAC voert haar onderzoek zelf uit en zo nodig worden vervolgafspraken gemaakt. Naar verwachting zullen de telefoongesprekken gemiddeld 10 minuten duren.

Belangrijk
De enquête van het IAC is ook belangrijk om de Commissie Financiële Afwikkeling Vuurwerkramp II zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Deze Commissie is ingesteld door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met als doel te inventariseren welke gedupeerden van de vuurwerkramp geen of onvoldoende tegemoetkoming in materiële schade hebben ontvangen, ondanks de bestaande regelingen. Vervolgens zal de Commissie voorstellen doen voor een tegemoetkoming in de materiële schade van deze gedupeerden. De Commissie begint officieel op 10 september 2001 met haar werkzaamheden en zal uiterlijk 31 december 2001 verslag uit brengen aan de Minister en aan het College van Burgemeester en Wethouders van Enschede.