Gemeente Breda

31-08-2001

Gemeente Breda pakt bestrijding voortijdig schoolverlaten verder aan Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor in te stemmen met het bestedingplan 2002-2003 Voortijdig Schoolverlaten. Hiervoor is een bedrag van 2,5 miljoen gulden gereserveerd. De gemeente Breda wil deze financiële injectie inzetten voor diverse concrete maatregelen zoals het uitbreiden van schoolmaatschappelijk werk, bestrijding van ziekteverzuim, trajectbegeleiding en voor de ontwikkeling en uitvoering van doorstroomprogrammas. De gemeenteraad behandelt het bestedingsplan op 27 september.

Om het aantal voortijdige schoolverlaters elk jaar met tien procent te verminderen, is de gemeente Breda in 2000 gestart met concrete maatregelen. Hiervoor heeft het rijk 4,2 miljoen gulden beschikbaar gesteld. Een deel van dit bedrag werd al in 2000 besteed. Het geld wordt gebruikt voor verschillende projecten. Bijzondere aandacht is er de komende jaren voor de uitvoering van doorstroomprogrammas voor leerlingen die problemen hebben met de overgang naar een ander schooltype. De Adviesgroep Leerplicht en Trajectbegeleiding gaat zich inzetten om schoolverzuim en/of voortijdig schoolverlaten van jongeren zo veel mogelijk te beperken. Ze zal niet alleen proberen individuele problemen op te lossen, maar college van burgemeester en wethouders ook adviseren over het te voeren beleid. Eind 2001 zijn de eerste resultaten van de lopende projecten bekend. De eerste signalen vanuit alle participanten zijn positief.

Het is van groot belang voor schoolverzuimers dat zij óf weer naar school gaan óf geschikt werk vinden. Om dit te bereiken zijn twee begeleiders aangesteld die trajecten op maat aanbieden. Dit blijkt een goede maatregel, waar veel behoefte aan is, zodat besloten is een derde begeleider aan te stellen. De eerder aangestelde ambulante maatschappelijk werkers kunnen hun werk op de scholen nu tot zeker tot eind 2003 blijven doen. Zij werken momenteel naar volle tevredenheid van scholen en ouders. Ook kunnen jongeren op school terecht bij een maatschappelijk werker en wordt een arts van de GGD ingeschakeld om ziekteverzuim te beoordelen. Daarnaast is er extra aandacht voor trajecten op maat voor schoolverzuimers, ondergebracht bij het Kompas aan de Heuvelstraat 52.

De primaire verantwoordelijkheid om voortijdig schoolverlaten te voorkomen ligt bij de scholen. Om deze te ondersteunen geeft de gemeente Breda vanuit de leerplichtwet de hoogste prioriteit aan het voorkomen en bestrijden van schoolverzuim. Dit is namelijk het eerste signaal van voortijdig schoolverlaten. Eind 1999 diende de gemeente bij de rijksoverheid een plan in voor 4 jaar (2000 t/m 2003). De hoofdlijnen van dit plan zijn het verbeteren van de melding en registratie van (dreigend) voortijdig schoolverlaters, de plaatsings- en doorverwijsmogelijkheden van schoolverlaters verder ontwikkelen en de samenwerking verbeteren tussen organisaties die te maken hebben met voortijdig schoolverlaten. Het Rijk stelde voor vier jaar 4,2 miljoen gulden beschikbaar. Vanaf begin 2000 werkten de Schoolraad, het Samenwerkingsverband Voortgezet (Speciaal) Onderwijs, het ROC Baronie College, de Bredase Samenwerkende Bedrijven (BSW), Kompas en de gemeente Breda aan de invulling van het plan.

Het college vraagt de raad eind september ook het aanvullende bestedingsplan 2001 vast te stellen. Hierdoor komt een bedrag van ruim 175.000,- beschikbaar, zodat het definitieve bestedingsplan 2001 uitkomt op een bedrag van meer dan een miljoen gulden.

Breda, 31 augustus 2001