Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Eerste EKO-telling in Delft
Onderzoek biologisch aanbod supermarkten

Amsterdam, 28 augustus 2001 --- Op vrijdag 31 augustus gaat in Delft het jaarlijkse onderzoek naar het biologisch aanbod in de supermarkt van start. De plaatselijke Milieudefensie-afdeling telt het aantal biologische producten in een Konmar-filiaal.
Tot 5 oktober doen vrijwilligers van Milieudefensie en Greenpeace dit onderzoek in enkele honderden supermarkten door het hele land. De supermarkt met de meeste aandacht voor biologisch krijgt op 14 oktober de EKO-Award 2001 uitgereikt. De milieuorganisaties streven naar een flinke stijging in het aanbod van biologische producten in de supermarkt.

In Delft bezoekt de telploeg van Milieudefensie de Konmar aan de Troelstralaan. In de Konmar maken zij de eerste lokale uitslag van dit jaar bekend. De pers is welkom tijdens het tellen in de winkel en bij het bekendmaken van de uitslag.

Wat: Start EKO-telling en bekendmaking uitslag Delft
Waar: Konmar, Troelstralaan 9, Delft Wanneer: Vrijdag 31 augustus om 15.00 uur (EKO-telling) en om 15.30 uur (uitslag)

Het is nu het vierde jaar dat Milieudefensie en Greenpeace het biologisch aanbod in de supermarkt onderzoeken. Aan de hand van een tellijst met 150 productcategorieën worden biologische producten met het EKO-keurmerk geteld. Filiaalhouders en supermarktpersoneel reageren overwegend positief op het onderzoek. Het onderzoek zal dit jaar ook aandacht besteden aan het relatieve assortiment; het aantal biologische producten per vierkante meter verkoopvloeroppervlakte.

In 2000 was de gemiddelde score per supermarkt 50 biologische producten. De winnaar van de Award in 2000, Konmar Vijf Werelddelen in Rotterdam, had 161 producten in het schap. Het tijdschrift Ekoland (nr. 7/8 2001) blikt alvast vooruit op de uitslag van dit jaar en komt tot de conclusie dat de nieuwe Konmar de koppositie van de oude Konmar moeilijk zal kunnen handhaven. Laurus laat weten wel koploper te willen blijven en een eigen biologisch huismerk te ontwikkelen. Alle uitslagen van 2000 zijn in te zien op www.milieudefensie.nl/biologisch.

Dit jaar bedraagt de omzet in biologische producten volgens onderzoeksbureau Aurelia naar schatting 800 miljoen waarvan supermarkten 45 procent voor hun rekening nemen en natuurvoedingswinkels 42 procent. De gemiddelde groei van de biologische verkoop bedraagt 15 tot 30 procent per jaar. Toch is op dit moment pas drie procent van de Europese
levensmiddelenhandel biologisch. Nederland loopt ver achter met een biologisch aandeel van slechts 1,2 procent. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie van de supermarkten, heeft in 2000 in een intentieverklaring aangekondigd de biologische verkoop te stimuleren door meer schapruimte te reserveren voor biologische producten.