Gemeente Gent

P r i j s v e r l a g i n g P E P (31/08/2001)

Eind februari 2001 startte het Parkeerbedrijf de verkoop van de Persoonlijke Elektronische Parkeermetertjes, afgekort tot PEP. Ter herinnering: het PEPje is een toestel dat een parkeerder in de wagen plaatst en waarmee hij -met behulp van een chipkaart- de parkeerretributie in een straat waar betalend parkeren geldt, betaalt. Deze betaalwijze is perfect complementair aan het aankopen van een ticket aan de parkeerautomaat. Een PEP kostte 3.500 frank en is te koop in de kantoren van het Parkeerbedrijf, Grauwpoort 1 in Gent. Er zijn chipkaarten beschikbaar met een parkeerwaarde van 1.000, 2.000 of 3.000 frank.

Het aankopen van een ticket aan een parkeerautomaat is bij gebruik van de PEP niet meer nodig. Bijkomend voordeel is dat men enkel betaalt voor de werkelijk geparkeerde tijd. Bij het verlaten van de parkeerplaats stopt men door het toestel uit te schakelen ook het debiteren van het bedrag in het metertje. Deze voordelen maken de PEP tot het ideale betaalmiddel voor de parkeerbeurten van zorgenverstrekkers, dokters, personen die moeilijk kunnen inschatten hoe lang ze zullen parkeren. Daarnaast beschikt een werkgever hiermee over het ideale instrument om op een makkelijke manier tegemoet te komen aan de parkeerkosten van het parkerende personeel.

Ongeveer een half jaar na de invoering van deze parkeermeters constateert het Parkeerbedrijf dat de interesse voor deze toestelletjes groot is. Niet alleen particulieren (de vermelde zorgverstrekkers, vrije beroepen, ) contacteren het Parkeerbedrijf voor meer inlichtingen. Ook grotere instanties vragen om informatie en onderzoeken de mogelijkheid tot het aankopen van een PEP voor hun dienstvoertuigen en/of werknemers. Zo werd het Parkeerbedrijf intussen al gecontacteerd door onder andere Electrabel, De Lijn, Universiteit Gent, Ivago,.

Enkel voertuigen voorzien van een geldige bewonerskaart of mindervalidenkaart genieten immers een vrijstelling van betaalplicht. Alle andere parkeerders moeten betalen.

Het voorgaande valt echter moeilijk te rijmen met de eerder bedroevende verkoopcijfers van deze parkeermetertjes. Het Parkeerbedrijf verkocht slechts een 40-tal exemplaren. Als reden hiervoor geven de geïnteresseerden de te hoge verkoopprijs aan: de parkeerder is niet bereid om bovenop de verschuldigde parkeergelden nog eens een bedrag van 3.500 frank neer te tellen.

Het Parkeerbedrijf kan deze redenering begrijpen, en stelde bijgevolg voor het toestel onder de aankoopprijs ter beschikking te stellen van de parkeerder, dit ter optimalisering van zijn parkeercomfort. Het college keurde op donderdag 30 augustus de verlaging van de verkoopprijs tot 1.000 frank (24,79 euro, prijs te betalen tot 31 december 2001) goed. Vanaf 1 januari 2002 rondt het Parkeerbedrijf de euro-prijs af op 25 euro.

Het Parkeerbedrijf organiseert de terugbetaling van het saldo (2.500 frank) aan de gebruikers die zich vóór deze prijsaanpassing al een persoonlijke elektronische parkeermeter aanschaften.

Informatie

Parkeerbedrijf, Grauwpoort 1, 9000 Gent, tel. (09)224 02 94, fax (09)225 68 65,

e-mail parkeerbedrijf@gent.be

Bevoegd

mevrouw Karin Temmerman, schepen van Stedenbouw en Mobiliteit.