DIERENBESCHERMING

Verminken van dieren op esthetische gronden wordt verboden

Staarten mogen weer zwiepen
Verminken van dieren op esthetische gronden wordt verboden

Den Haag, 31 augustus 2001: Het 'verfraaien' van dieren door een lichaamsdeel te verwijderen is vanaf morgen verboden. Hondenfokkers mogen dan niet meer de staarten van hun puppy's afknippen. In de wei zal de verandering eveneens zichtbaar zijn omdat ook schapen en trekpaarden hun staart voortaan zullen behouden. De Dierenbescherming pleit al jaren voor een verbod op dergelijke ingrepen en is dan ook zeer blij met de ingang van dit besluit.

Op 1 september a.s. gaat het Ingrepenbesluit van kracht. Dit besluit, onderdeel van de Gezondheid en Welzijnswet voor Dieren, verbiedt iedere ingreep bij een dier zonder medische noodzaak. Als gevolg hiervan zullen straks de boxers en bouviers weer met hun staarten kunnen kwispelen en ons op straat doen verbazen omdat nog maar weinig mensen weten dat zo'n hond een staart heeft. Tentoonstellingen met honden met gecoupeerde staarten zijn ook niet meer toegestaan. Paarden mogen al vijf jaar niet meer gecoupeerd worden maar vanaf morgen is het ook voor de paardenhouders verboden om met een gecoupeerd paard op een keuring te verschijnen. Ook handel in gecoupeerde paarden, honden en schapen wordt verboden.

Helaas is er een aantal gevallen waarvoor de overheid vrijstelling heeft verleend. In de intensieve veehouderij is het couperen van biggenstaarten nog steeds toegestaan. Biggentjes gaan vanwege gebrek aan strooisel en ruimte aan elkaars staarten knabbelen. Om dit te voorkomen worden de staartjes een paar dagen na de geboorte weggehaald. Deze vorm van symptoombestrijding staat de overheid nog steeds toe omdat anders grotere welzijnsproblemen in de vorm van verwondingen aan de staarten kunnen ontstaan. De Dierenbescherming blijft er bij de overheid op aandringen ook deze verminking niet meer toe te staan en de oorzaak weg te nemen.


- Einde bericht-

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjolein de Rooij, woordvoerder Dierenbescherming 070 3142 731 of 06 26 35 27 81

31 aug 01 10:24