Gemeente Zwolle

De Koperen Hoogte Datum uitgave: 31-08-2001

Onderwerp :Ondernemen

Constructief gesprek gemeente Zwolle met De Koperen Hoogte

In een constructief gesprek tussen de heer H. van der Most en mevrouw J.E.L. Berenschot van de Koperen Hoogte enerzijds en burgemeester H.J. Meijer en wethouder J. Berends van de gemeente Zwolle anderzijds zijn de mogelijkheden voor de ingebruikneming van De Koperen Hoogte geïnventariseerd. De gemeente heeft nadrukkelijk uitgesproken mee te willen werken aan een op zichzelf gewenste ontwikkeling, maar is zich degelijk bewust van haar verantwoordelijkheden.
De Koperen Hoogte was tot 1 januari 2001 gelegen in de gemeente Nieuwleusen. De Koperen Hoogte ging ervan uit, dat op basis van eerder gemaakte afspraken de Koperen Hoogte aan de voorwaarden had voldaan.

Op dit moment kan de gemeente Zwolle nog niet overgaan tot vergunningverlening, omdat er met name onduidelijkheid bestaat over de correcte uitvoering van het bouwbesluit. Het bouwbesluit bevat landelijke, bouwkundige voorschriften. In feite zijn de andere noodzakelijke vergunningen, horeca-, gebruiks- en exploitatievergunning, afhankelijk van de correcte uitvoering van deze voorschriften. Op het eerste gezicht voldoet de galerij van De Koperen Hoogte daar niet aan. Afgesproken is dat er nader onderzoek wordt gedaan of er op grond van de bijzonderheid van het gebouw toch een vergunningsgrond kan worden gevonden. De gemeente blijft bij haar standpunt dat aan de voorschriften moet worden voldaan. Het onderzoek richt zich op jurisprudentie en/of voorbeelden van eventuele vergelijkbare situaties.

Aan de orde is ook geweest of en in hoeverre De Koperen Hoogte, het totale complex, past binnen het vigerend bestemmingsplan. Op dit moment is dit niet het geval. Een bestemmingsplanherziening is noodzakelijk. Afgesproken is, in ieder geval, dat de mogelijkheden van legalisering voor de ingebruikneming van de toren of delen daarvan worden onderzocht.

De gesprekspartners hebben afgesproken om de onduidelijkheden, die er nog zijn snel weg te werken om zodoende tot werkbare afspraken te komen. Een vervolggesprek staat in de agenda. Aan de orde komt in ieder geval een tijdpad, zodat in zicht komt wanneer De Koperen Hoogte (deels) open gesteld kan worden voor het publiek. Het spreekt vanzelf dat op dat moment aan de voorwaarden moet zijn voldaan. Het vast kunnen stellen van de datum is vanzelfsprekend ook van belang voor het personeel van De Koperen Hoogte.

Bron: Afdeling Communicatie Datum van 31-08-2001 tot 31-12-2001