Provincie Noord-Holland

Persbericht, 4 september 2001

Psychiatrisch patiënt hoort niet in politiecel Advies provincie Noord-Holland aan de Minister: uitbreiding 12 crisisbedden voor GGZ in Amsterdam
De provincie Noord-Holland heeft aan minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geadviseerd om in Amsterdam de capaciteit voor crisisopvang uit te breiden met 12 bedden naar aanleiding van een aanvraag van Stichting Mentrum, geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam.

Het blijkt dat de GGZ in Amsterdam niet altijd kan voorzien in acute opvang van psychiatrische patienten , waardoor ernstig gestoorde personen ten onrechte in een politiecel belanden of voor acute opvang buiten Amsterdam worden geplaatst in afwachting van een plek op een gesloten afdeling van bijvoorbeeld Mentrum. Het aantal psychiatrische patiënten en daarmee ook het aantal dwangopname's is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De capaciteit voor dwangopname's is daarbij achtergebleven. Door de aanzuigende werking van de grote stad is het probleem extra groot in Amsterdam.

In haar advies aan de minister verwijst de provincie naar het kort geding dat de gemeente Amsterdam op zondag 12 augustus jl. aanspande tegen de GGZ-instelling Buitenamstel om op die wijze de GGZ-instelling te dwingen een psychotisch persoon, die al 2 dagen in een politiecel verbleef, op te nemen in de crisisopvang. De instelling weigerde eerder opname met een beroep op overmacht: er was eenvoudigweg geen plaats. De rechter gelastte daarop dat de instelling een zorgplicht had.

De provincie vindt het een schrijnende situatie dat de rechter een zorginstelling moet dwingen zorg te verlenen en dat een psychiatrisch patiënt niet in een politiecel behoort. De provincie vindt dat het te eenvoudig is om alleen de zorginstellingen die belast zijn met crisisopvang de schuld te geven van gebrek aan capaciteit.

De behoefte aan capaciteitsuitbreiding voor crisisopvang is overduidelijk aangetoond.
Enerzijds moeten er nu noodverbanden gelegd worden. Anderzijds moeten alle partijen in de zorg samenwerken om tot een structurele oplossing te komen voor het probleem van de crisisopvang.

Inlichtingen : Hetty Collet, afdeling ZWC, tel. (023) 514 35 49 Print persbericht