Transport en Logistiek Nederland

Zoetermeer, 3 september 2001

`Veilig op Weg; Zorg dat je gezien wordt!' van start in België.

Op dinsdag 4 september aanstaande start de SAV (de Beroepsorganisatie van de Vlaamse Goederentransport Ondernemers en Logistieke Dienstverleners) het voorlichtingsproject `Veilig op Weg; Zorg dat je gezien wordt!'. Daarmee slaat dit succesvolle project ook internationaal zijn vleugels uit. De organisatie in België is in handen van de SAV onder auspiciën van Transport en Logistiek Nederland.

De Kring van Jonge Ondernemers (KJO) van TLN heeft vijf jaar geleden het initiatief genomen voor `Veilig op Weg; Zorg dat je gezien wordt!'. Transportondernemers gaan ieder jaar zelf, op vrijwillige basis, met de `Veilig op Weg' demonstratievrachtauto op pad naar basisscholen in heel Nederland. De KJO is zeer verheugd over de Belgische stap. "Het is een enorme opsteker voor de initiatiefnemers en vrijwilligers van Veilig op Weg en misschien volgen er in de toekomst nog wel meer landen", aldus Miranda de Mooij, voorzitter van `Veilig op Weg'.

`Veilig op Weg' richt zich op kinderen in het basisonderwijs en wil hen leren in het verkeer veilig om te gaan met de vrachtauto. De `Veilig op Weg' les bestaat uit een theorie- en een praktijkles. Tijdens de praktijkles worden vier vuistregels in de praktijk gebracht: `Loop nooit vlak voor of achter een vrachtauto langs', `Stop altijd vòòr de stopstreep', `Vrachtauto de bocht om? Blijf er rechts en ruim achter!' en `Als jij de chauffeur ziet, ziet hij jou ook'.

`Veilig op Weg' voorziet in Nederland in een grote behoefte gezien de vele aanvragen voor een voorlichtingsbezoek van scholen en overige instanties. Inmiddels hebben meer dan 100.000 kinderen gewerkt met de vuistregels van 'Veilig op Weg'.