Simac Techniek NV



P E R S B E R I C H T

4 september 2001

Verslag van de directie over het eerste halfjaar 2001

Simac Techniek NV is actief in systeemintegratie en dienstverlening in de ICT (informatie- en communicatietechnologie) en de IE&A (Industriële Elektronica en Automatisering). Geografisch concentreert Simac zich op de Benelux met een voorzichtige uitbouw in West- en Centraal-Europa. Via participaties worden nieuwe activiteiten opgestart en nieuwe technologieën verkend.

Samenvatting

Simac Techniek heeft in het eerste halfjaar 2001 een verbetering van de resultaten gerealiseerd in de kernactiviteiten (exclusief Duitsland). De EBITA steeg hier van 2,1% naar 4,3% (naar e 4 miljoen). Het verlies in het eerste halfjaar bedroeg e 13 miljoen, bij een licht gedaalde omzet van e 110 miljoen. Het verlies is een gevolg van het boekverlies op de aandelen BarcoNet (-/- e 10 miljoen), de trage ontwikkeling van de markt voor DSL modems bij Allied Data Technologies (-/- e 0,9 miljoen) en de gang van zaken en reorganisatie bij Simac ICT Duitsland (-/- e 2,7 miljoen).

Hoofdpunten

* Omzet daalt ten opzichte van het eerste halfjaar 2000 van e 115,5 miljoen naar e 110,5 miljoen (-/- 4,3%).
* EBITA van de kernactiviteiten (systeemintegratie en dienstverlening in ICT en IE&A) bedraagt e 2,1 miljoen. Daarmee verbetert de EBITA van 1,8% naar 2,1%. Exclusief het resultaat in Duitsland is de EBITA van de kernactiviteiten in het eerste halfjaar gestegen naar 4,3%.
* Inclusief een reorganisatievoorziening van e 1,0 miljoen is in Duitsland een verlies geleden van e 2,7 miljoen. Door de repair activiteiten af te stoten en maatregelen in de overige activiteiten is het personeelsbestand met een derde verminderd. Door deze kostenreductie verwacht Simac in Duitsland een break-even resultaat in het tweede halfjaar.
* Allied Data Technologies (DSL-modems), een 79% participatie van Simac, is door Ericsson geselecteerd als preferente leverancier. Door de slechte marktomstandigheden was de omzet lager dan begroot en was het resultaat in het eerste halfjaar verliesgevend (-/- e 0,9 miljoen).
* Afboeking van de post effecten met e 10,0 miljoen in verband met de waardedaling van het belang van Simac in BarcoNet. Dit verlies is niet in de EBITA opgenomen.
* Er is vertrouwen in de verdere ontwikkelingen maar het uitspreken van een verwachting is niet mogelijk gezien de grilligheid van de markt. Marktomstandigheden en gang van zaken per bedrijfsonderdeel

Algemeen
In het eerste halfjaar van 2001 waren de marktomstandigheden moeizaam. Met name in de telecommunicatie- en technologiesector werden de investeringsplannen gedurende het jaar naar beneden bijgesteld. Dit had een negatieve invloed op de omzet van de kernactiviteiten. Vooralsnog is niet bekend wanneer de marktsituatie zal verbeteren. Voorzichtigheid is op zijn plaats. De algemene overtuiging overheerst dat op langere termijn de ICT - en met name de internet gerelateerde - investeringen weer toe zullen nemen.

ICT Nederland
ICT Nederland heeft het eerste halfjaar van 2001 een positief resultaat behaald. Ondanks het vrijwel uitblijven van grotere opdrachten was de omzetdaling beperkt en kon de brutomarge op peil gehouden worden. In een stagnerende markt was dit een goede prestatie. Verdere kostenbesparingen zijn doorgevoerd door reductie van het aantal medewerkers en sluiting van de vestiging in Zwijndrecht. Ook het tweede halfjaar zal in het teken staan van een aarzelende ICT-markt en kostenreductie. In toenemende mate is de focus gericht op toegevoegde waarde en integrale dienstverlening in de vorm van managed services.

ICT België/Luxemburg/Tsjechië
ICT België/Luxemburg kende een goede orderbinnenkomst door het verwerven van langer lopende opdrachten bij enkele grote afnemers. In het tweede kwartaal stonden de omzet en winstgevendheid enigszins onder druk doordat de grotere projecten nog niet compleet opgeleverd werden. De activiteiten in Tsjechië zijn nog beperkt van omvang maar groeien sterk en zijn prima winstgevend conform de doelstellingen.

ICT Duitsland
In de eerste maanden van 2001 bleef de omzet in service-activiteiten sterk achter op het budget. Het wegvallen van een flink deel van de partner gerelateerde omzet kon niet worden gecompenseerd. In de eerste vier maanden van 2001 is een verlies geleden van e 1,7 miljoen. In april is een reorganisatieplan vastgesteld om alle niet succesvolle nevenactiviteiten (repair shop, verkoop en consultancy van CAD/CAM en ERP-systemen) te stoppen en het aantal medewerkers terug te brengen van 170 naar 105. Voor de helft is dit gerealiseerd door het afstoten van de repair activiteiten in Villingen/Schwenningen. De totale kosten van de reorganisatie bedragen e 1,0 miljoen. Exclusief reorganisatiekosten is inmiddels vanaf april t/m juli een break-even resultaat gerealiseerd. Ook voor de komende maanden verwachten wij dat er bij Simac ICT Duitsland geen verliezen meer zullen optreden. Inmiddels wordt actief aandacht besteed aan het verwerven van nieuwe opdrachten in de ICT-dienstverlening, met name in de bankwereld. Dit levert eerste successen op hetgeen ook nodig is om na 1 januari 2002 het verloop in de onderhoudscontracten te compenseren.

IE&A
De Simac bedrijven op het gebied van Industriële Elektronica en Automatisering (IE&A) zagen na een goed begin van 2001 in het tweede kwartaal duidelijk tekenen van de afgenomen investeringsbereidheid van de klanten. De orderportefeuille is lager. In de tweede helft van 2001 zal er daardoor druk op de omzet en resultaten zijn. Naar verwachting blijft het rendement echter positief.

Participaties, Allied Data Technologies
Allied Data Technologies had in het eerste halfjaar 2001 te maken met een vrijwel stilvallende markt. De geplande investeringen in DSL-technologie werden uitgesteld door de turbulente situatie waarin de telecom operators verkeren. Dit had zijn weerslag op de technologieleveranciers in dit segment waartoe Allied Data Technologies behoort. Door de ingebouwde flexibiliteit in de productiecapaciteit en de continuering van kleinere opdrachten bleven de verliezen naar verhouding beperkt. Een belangrijk commercieel succes en een bewijs voor de kwaliteit van de ontwikkelde technologie was de in mei gesloten overeenkomst met Ericsson. Allied Data Technologies is door Ericsson geselecteerd als preferente leverancier voor de levering van DSL-modems. Bij het aantrekken van de markt zal dit tot een sterke omzetgroei kunnen leiden.

De overige participaties ontwikkelden zich in overeenstemming met de plannen winstgevend. Gezien de omstandigheden in de financiële markten zijn hier op korte termijn geen desinvesteringen te verwachten.

BarcoNet
De koers van BarcoNet daalde in het eerste halfjaar van 2001 scherp. Ultimo 2000 was dit belang gewaardeerd op e 8,69 per aandeel (de beurskoers van 31 december 2000). De algemene malaise van de beurzen, met name bij de technologie-aandelen, zorgde er voor dat de koers van BarcoNet per 30 juni 2001 eindigde op e 3,45. Omdat Simac 1,9 miljoen aandelen BarcoNet bezit, leidde dit tot een boekverlies op effecten van e 10,0 miljoen. De lock-up op de verkoop van deze aandelen is per 13 mei 2001 opgeheven. Afhankelijk van de koersontwikkeling en de liquiditeitsbehoefte zal Simac het belang in de toekomst beoordelen. Sinds 30 juni 2001 is de koers van BarcoNet verder gezakt en deze begeeft zich momenteel rond e 2,30.

Balans en financiering

Het garantievermogen ten opzichte van het balanstotaal daalde van 30,5% op 31 december 2000 naar 25,3% op 30 juni 2001. Als gevolg van de balansverkorting verbeterde de liquiditeit.

In mei 2001 is het pand in Veldhoven verkocht aan de grootaandeelhouder Simal Beheer tegen een marktconforme prijs. In juni 2001 zijn de leningen van Simal Beheer verlengd, zodat ze als langlopend beschouwd kunnen blijven worden. Deze leningen kennen een marktconforme rente.

Verwachtingen

De algemene marktverwachtingen voor de komende periode zijn momenteel gematigd. Het beeld is grillig. Zowel een verdere daling als een plotselinge opleving van de investeringen wordt niet uitgesloten. De bij Simac ingezette ontwikkeling van een geleidelijke verbetering van het rendement door kostenbesparingen zal in het tweede halfjaar worden voortgezet.

Moeilijk respectievelijk niet voorspelbaar blijven de resultaten van Allied Data Technologies en de koers van BarcoNet. Dit kan tot grote schommelingen in de nettowinst leiden.

Kengetallen (bedragen in duizenden euro's) 

                            1e Half-        1e Half-        Jaar 
                              jaar 2001       jaar 2000       2000 

Omzet                           110.451 115.515 242.349 

Brutomarge                       49.392  52.716  104.823 
In percentage van de omzet         44,7%   45,6%   43,3%

EBITA totaal                      1.341   1.467   959 
In percentage van de omzet          1,2%    1,3%    0,4%

EBITA kernactiviteiten            2.131   1.945   807 
In percentage van de omzet          2,1%    1,8%    0,4%

EBITA Kernactiviteiten (ex Duitsland) 3.913   1.971   863
In percentage van de omzet          4,3%    2,1%    0,4%

EBITA Duitsland               -/- 1.788    -/- 26    -/- 56 
In percentage van de omzet      -/- 19,7%  -/- 0,2%  -/- 0,2%

Resultaat Effecten (BarcoNet)   -/- 9.956       0       16.543

Netto resultaat                 -/- 12.952  -/- 3.026      544

Bijlage: complete halfjaarbericht opvraagbaar bij Simac

Wilt u meer informatie of heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met de heer Ir. E. van Schagen, algemeen directeur van Simac Techniek NV, telefoonnummer 040-258 2700.