Ingezonden persbericht


SP: Laat het weekend niet halveren!

Den Haag, 4 september 2001

Tweede-Kamerlid Jan de Wit dient vandaag een amendement in op het initiatiefwetsvoorstel van PvdA-Kamerlid Bussemaker en ChristenUnie-Kamerlid Van Dijke. De Wit wil daarmee de zaterdag als vrije dag betere, wettelijke bescherming geven.



Bussemaker en Van Dijke maken zich zorgen om het dragen van andere verantwoordelijkheden dan betaalde arbeid en de deelname aan het maatschappelijk leven door werknemers. Zij stellen daarom voor om werknemers het wettelijk recht te geven werk op zondag te mogen weigeren. Maar meer nog dan op zondag wordt het dragen van deze verantwoordelijkheden en deze maatschappelijke participatie op zaterdag belemmerd door de flexibilisering van de arbeidstijden. Sinds de invoering van de Arbeidstijdenwet heeft de zaterdag geen enkele wettelijke bijzondere positie meer. Voor de wet is het een normale werkdag. Er wordt dan ook op zaterdag steeds meer gewerkt.

"Voor de zaterdag zou weer moeten gelden dat je in principe niet werkt, tenzij het soort werk daarom vraagt. Natuurlijk zijn er dan uitzonderingen, net als nu op de zondag. Maar het uitgangspunt dat het een normale werkdag is, tenzij de werknemers en de werkgevers hebben afgesproken dat dat niet zo is, moet worden omgedraaid. Volgens mijn voorstel moet het zo zijn dat zaterdag géén normale werkdag is, tenzij de werkgevers en de werknemers anders overeenkomen. Alleen zo kunnen we de trend keren die van de zaterdag een steeds normalere werkdag maakt, waardoor het weekend voor steeds meer mensen uit slechts een dag bestaat," aldus De Wit.







Noot voor de pers:

Voor meer inlichtingen kunt u zich wenden tot Jan de Wit:

(070) 318 2807 / 06-22 788 042