Gemeente Almere

Intentie-overeenkomst KPN en Almere over kennisstad Almere (4 sep. 2001)

KPN en de gemeente Almere zijn vandaag een intentie-overeenkomst aangegaan ten behoeve van Kennisstad Almere. De samenwerken heeft betrekking op in eerste instantie een viertal projecten. De intentie-overeenkomst is ondertekend door de heer L. Roobol, lid van de Raad van Bestuur van KPN en mevrouw A.W.M. Spruit, wethouder van economische zaken van de gemeente Almere.

De gemeente Almere heeft haar ambities op het gebied van ICT samengevat onder de noemer I-visie en de ontwikkeling van Kennisstad Almere. De bijdrage die KPN wil leveren aan het realiseren van Kennisstad Almere past bij de doelstelling van de gemeente om ICT in te zetten voor verbetering van de eigen dienstverlening en de ontwikkeling naar een complete stad.

De samenwerking tussen KPN en Almere omvat in eerste instantie vier projecten, die alle het kenmerk hebben van kennis- en/of planontwikkeling. Deze projecten zijn:


1. Customer Contact Centre:


Onder de vlag van het E-city programma zal een project gedaan worden op het gebied van een Customer Contact Centre. Beoogd resultaat is een gemeenschappelijke visie op de (on)mogelijkheden van een dergelijk Centre, alsmede op de wijze waarop zo'n Centre kan worden gerealiseerd ten behoeve van de dienstverlening van de gemeente Almere aan haar inwoners.


2. E-procurement (elektronische inkoop):


Eveneens onder de vlag van het E-city programma zal een project op het gebied van E-procurement voor de gemeente Almere worden gerealiseerd. Beoogd resultaat is een rapport dat inzicht biedt in de kosten en baten van elektronische inkoop voor Almere.

c. AlmereXSPack:

Almere XSPack in relatie tot het lopende project Almeerse Bovenschoolse BeheerOrganisatie (ABBO) heeft als beoogd resultaat een plan van aanpak voor de wijze waarop en de condities waaronder onderwijs- en (semi)publieke instellingen in Almere gebruik kunnen maken van zogeheten XSPack-diensten voor onder meer dataverkeer van deze instellingen.

d. Fibre to the Home:

Partijen zullen met elkaar een Businessmodel en een daarop gebaseerde Businesscase Almere voor Fibre to the Home (FttH) ontwikkelen. In het verlengde daarvan wordt een Pilot uitgevoerd in een nog nader te bepalen stadsdeel/wijk in Almere.

De ontwikkeling van Fibre to the Home, een glasvezelverbinding tot aan de voordeur van woningen en bedrijven, zal leiden tot forse vergroting van de mogelijkheden voor breedbanddiensten op het gebied van o.a. informatie, communicatie, telewerken, teleleren en ontspanning. Indien de ervaringen met het project (inclusief de pilot) positief zijn, wordt een plan gemaakt voor de uitrol van FttH in heel Almere. Daarmee wordt Almere een van de eerste steden in Nederland waar glasvezel tot in de huizen reikt.

In de toespraken van de beide bestuurders is het belang dat partijen hechten aan de samenwerking toegelicht. Het delen van kennis en het gezamenlijk opdoen van ervaring in ICT-experimenten op lokaal niveau vormen daarbij de belangrijkste drijfveren.

Stad Almere
Leven en wonen
Ondernemen in Almere
Bestuur in Almere