Persinformatie
HISWA te Water 2001

Avondopenstelling voor HISWA te Water 2001

RUIM VIER KILOMETER LUXE BOTEN OP HISWA TE WATER

Op de 18e editie van de HISWA te Water die van 4 tot en met 9 september plaatsvindt, meren meer dan 420 luxe zeil-, motorjachten en sloepen af aan de steigers van jachthaven Seaport Marina IJmuiden. De totaallengte van alle boten tezamen bedraagt 4,3 kilometer. Extra steigerruimte is gecreëerd om alle boten een plek te kunnen geven. Nederlandse en internationale jachtbouwers en importeurs tonen er hun paradepaardjes, waaronder veel Europese en wereldprimeurs. Op de kade geven zeil- en mastenmakers, jachtmakelaars en leveranciers van diverse nautische artikelen acte de presence. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid de bootshow 's avonds te bezoeken. Vorig jaar trok de HISWA te Water 34.000 ervaren watersporters uit binnen- en buitenland.

Nieuw: Avondopenstelling
Voor het eerst bestaat de mogelijkheid de HISWA te Water ook 's avonds te bezoeken. De bootshow zal van dinsdag tot en met vrijdag tot 20.00 uur geopend zijn. "Tegenwoordig vraagt het publiek bij beurzen ook om ruimere openingstijden, zoals ze dat inmiddels van reguliere winkels gewend zijn. Wij springen in op deze behoefte zodat bezoekers ook na hun werk nog richting IJmuiden kunnen komen om de beurs te bezoeken," vertelt Cora Burger, product manager van de HISWA te Water. "Een bezoek valt zo ook prima te combineren met een diner in één van de restaurants op de kade of bij restaurant Imko's in IJmuiden."

Aanbod completer, boten langer dan ooit
De HISWA te Water toont een gevarieerd aanbod van zowel open boten en sloepen als zeil- en motorjachten. Een opvallende verschijning dit jaar is ongetwijfeld het 35 meter lange motorjacht van Benetti. Dit zeer luxe jacht naar Italiaans ontwerp is voorzien van de laatste technische snufjes. Het topdek biedt plaats aan een wedstrijdzeiljacht IMS-Klasse 3 racer. Middels een unieke constructie kan dit zeiljacht zo vanaf het dek in het water gehesen worden. Volgens product manager Cora Burger is de HISWA te Water voor exposanten uitgegroeid tot één van de belangrijkste watersportbeurzen in het luxe segment. "We merken dat het aanbod blijft groeien. Niet alleen komen trouwe deelnemers vaak met meerdere boten, er zijn ook steeds meer nieuwe jachtbouwers die kennelijk niet meer om de HISWA te Water heen kunnen. En ook de lengte van de jachten blijft toenemen, want een 35 meter lang jacht is een primeur voor ons," aldus Cora Burger. "Het aanbod dat de bezoeker dit jaar dan ook kan verwachten is completer dan ooit. Voor iedereen die overweegt een nieuwe boot te kopen of te laten bouwen, is de HISWA te Water de beste plek om zich te oriënteren en de laatste trends te bezichtigen." Naast klassiek gelijnde houten en stalen jachten, liggen er ook moderne aluminium en polyester zeil- en motorjachten. Zoals altijd bestaat het aanbod uit custom-built en seriegebouwde boten. Van de serie-gebouwde jachten wordt veelal de hele range getoond.

Wereldprimeurs
Veel exposanten introduceren op de HISWA te Water hun nieuwste modellen. Onder de zeiljachten zijn de X-73 van X-Yachts en de Truly Classic van Holland Jachtbouw zeker noemenswaardig.

Andere wereldprimeurs zijn onder andere de Bood Koopmans 47, de Little Zaca van Gier & Bezaan, de Hutting 48, de Malö 41 Classic, de Noordkaper 46, de Mystic 55 van Mystic Yachts en de Najad 400. Ook bij de motorjachten is er veel nieuws te bezichtigen. Linssen laat in de reeks Grand Sturdy het publiek voor het eerst kennismaken met de Grand Sturdy 470. Altena Yachting toont twee nieuwe trawlers en een kanaalcruiser. Koalite Jachtcentrum komt met de Kent 28 Launch als wereldprimeur. Pietersplas B.V. brengt een rondspant luxe motorschip gebouwd naar de originele tekeningen van een voor-malig binnenvaartschip van rond 1925 naar de bootshow. Europese primeurs zijn onder andere de Renal 45 F van De Drait Yachting en de Babro Kruiser van F.N.M.A. Yachting. En Victoire Jachtbouw toont de Victoriasloep waarmee zij als bouwer van zeiljachten voor het eerst een eigen sloep op de markt brengen.

Meevaren op ex-Whitbreadjacht
Diverse activiteiten op en rond het water maken van de bootshow een compleet evenement. Op de kade bevinden zich diverse restaurants met uitzicht op de haven. Uniek is ook de drijvende champagnebar, waar restaurant Imko's uit IJmuiden overheerlijke delicatessen serveert. In navolging van het succes van voorgaande jaren bestaat er ook op de komende HISWA te Water de mogelijkheid om onder leiding van professionele wedstrijd-zeilers mee te varen op een snel wedstrijdjacht. Dit jaar staat de Brunel Sunergy, een ex-Whitbreadjacht, tot de beschikking van bezoekers. Op de dag zelf kunnen belangstellenden zich vanaf 11 uur inschrijven bij de informatiebalie op de beurs. De kosten zijn fl. 25,- per persoon voor een twee uur durende tocht op zee. De Sunergy vaart twee keer per dag uit en biedt per vaart plaats aan 12 personen.

Per fast flying ferry naar de HISWA te Water
Seaport Marina IJmuiden is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Leuker is het om met de fast flying ferry naar de HISWA te Water te gaan. Deze boot vertrekt vanachter het Centraal Station van Amsterdam en vaart tot Velsen, waar vandaan bussen tot de entree van de bootshow rijden. De eerste afvaart vanaf Amsterdam CS is op doordeweekse dagen om 7.00 uur en in het weekend om 10.00 uur. Vervolgens vertrekt de ferry ieder uur. De laatste afvaart vanuit Velsen is om 19.00 uur en in het weekend om 17.30 uur.

Tijden en prijzen
De HISWA te Water wordt georganiseerd door Amsterdam RAI, onder auspiciën van de HISWA Vereniging. De tentoonstelling is van dinsdag 4 tot en met zondag 9 september geopend. Van dinsdag tot en met vrijdag van 11 tot 20 uur en in het weekend van 10 - 18 uur. De toegangsprijs is fl. 30,- (¤ 13,61) per persoon. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en houders van een Pas 65 betalen fl. 17,50 (¤ 7,94). Delta Lloyd is hoofdsponsor van de tentoonstelling.

www.hiswa.nl
Vanaf 3 juli a.s. is uitgebreide informatie over de bootshow, de exposanten en de activiteiten te vinden op www.hiswa.nl.

Amsterdam, 27 juni 2001

Noot voor de redactie/