Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MIN EZ:loonkostenontwikkeling slecht voor export

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 120
Datum: 04-09-2001

STAATSSECRETARIS YBEMA IN EXPORTBRIEF: LOONKOSTENONTWIKKELING ZAL

NEGATIEVE INVLOED HEBBEN OP EXPORTPRESTATIES

Staatssecretaris Gerrit Ybema van Economische Zaken waarschuwt dat de huidige loonkostenontwikkeling een negatieve invloed zal hebben op de Nederlandse exportprestaties en daarmee ook op de Nederlandse economie als geheel. De export draagt immers voor een belangrijk deel bij aan de nationale economie. Zo heeft de Nederlandse export op dit moment een omvang gelijk aan 67% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De export heeft de afgelopen jaren voor eenderde tot de helft bijdrage aan de economische groei. Ybema zegt dit in de exportbrief die hij vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.
In de exportbrief wordt een overzicht gegeven van de exportprestaties en het gevoerde beleid op exportgebied gedurende de afgelopen vijf jaar. Ook wordt kort vooruitgeblikt naar de uitdagingen voor de toekomst.
De exportprestaties zijn de afgelopen jaren indrukwekkend geweest. De groei van de export heeft de groei van het BBP telkenmale overtroffen. Dit jaar zal als gevolg van het verslechterde internationale klimaat de groei van de uitvoer naar verwachting 4% bedragen. Vorig jaar was dat nog 10%. Ybema verwacht dat het inzakken van de wereldeconomie tijdelijk is en dat deze zich in de eerste helft van het volgende jaar zal herstellen. Maar toch zal de Nederlandse concurrentiepositie schade oplopen. Door de stijgende loonkosten en het maar langzaam aantrekken van de consumptiegroei, zal Nederland volgend jaar maar beperkt profiteren van de aantrekkende buitenlandse vraag. Ybema ziet als remedie het zorgen voor een goed Nederlands ondernemingsklimaat en het verstevigen van de Nederlandse concurrentiepositie. Loonmatiging, een goed fiscaal klimaat en meer aandacht voor onderwijs- en infrastructuur zijn daarbij noodzakelijk.
Zelf zal hij zich in het kader van het exportbeleid concentreren op de volgende 3 punten:

- tegengaan van concurrentievervalsing door overheidssteun via internationale afspraken;

- klantgerichter en laagdrempeliger maken van ambassades en de EVD;
- veel aandacht voor het midden- en kleinbedrijf. Het MKB heeft een grote potentie voor exporteren en met de komst van de Euro, is het zaak deze te benutten.

Concluderend stelt Ybema dat de markt steeds meer taken heeft overgenomen die voorheen nog nadrukkelijk om overheidsbemoeienis vroegen. Het zwaartepunt van de overheidsinspanning ligt dan ook steeds meer bij het meebepalen van en de controle op de naleving van internationale wet- en regelgeving. Toch zullen er de komende jaren nog zoveel knelpunten op afzetmarkten zijn, die het bedrijfsleven niet op eigen kracht aankan, dat overheidsbemoeienis gerechtvaardigd is. Ybema wil het bedrijfsleven nadrukkelijk betrekken bij de verdere invulling van zijn beleid.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Paula de Jonge, tel: (070) 379 75 52

04 sep 01 10:41