Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DZ. 2001/3786
datum
04-09-2001

onderwerp
Natuurbeschermingswet, Bunderbos; antwoord op AO van 30-5-2000 TRC 2001/2238 doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Tijdens het Algemeen Overleg van 30 mei 2000 heb ik toegezegd u te zullen informeren over mijn besluit tot de eventuele aanwijzing van de Medammerweide als beschermd natuurmonument onder de Natuurbeschermingswet. Naar aanleiding van deze toezegging deel ik u thans het volgende mede.

datum
04-09-2001

kenmerk
DZ. 2001/3786

bijlage

De aanwijzingswaardigheid van het gebied is nader onderzocht. Bij dat onderzoek is uitgegaan van een groter gebied dan alleen de Medammerweide. Overeenkomstig het verzoek van de Stichting Behoud Landschap Medammerweide zijn het Bunderbos, het kasteelpark Terhagen bij Elsloo en de hieraan grenzende Relatienota-reservaatsgronden in de afweging meegenomen. De conclusie van de uitgevoerde toets is dat het gebied hoog scoort op een aantal criteria, met name op de criteria natuurwaarden (veel Rode-Lijst soorten), bedreigingen (deze zijn eveneens groot) en ligging van het gebied (onder stedelijke invloed). Hier staat tegenover dat de Medammerweide en omgeving laag scoort op andere criteria, met name op de status. Het gebied maakt namelijk onderdeel uit van de Ecologische Hoofdstructuur volgens het Structuurschema Groene Ruimte - behalve voor een deel van de Medammerweide - respectievelijk van de Provinciale Ecologische Structuur in het Streekplan Limburg, waarmee op het overgrote deel van het gebied al de strenge beschermingsformules van het SGR van toepassing zijn.

Ik stel vast dat de bedreigingen van het gebied met name liggen op het vlak van vernie-lingen en brandstichtingen, illegaal crossen en de roof van beschermde plant- en dier-soorten.
Deze bedreigingen zijn terug te voeren op een gebrek aan toezicht. Hiervoor zijn in eerste instantie de betrokken eigenaren van het Bunderbos en de gemeente Stein als eigenaar van het Kasteelpark Terhagen en de Medammerweide verantwoordelijk. Met het artikel 461 Wetboek van Strafrecht in de hand als sanctiebepaling bestaat de mogelijkheid onbevoegden uit het gebied te weren. Dat houdt in dat ook andere instrumenten dan de Natuurbeschermingswet de voor dit gebied gewenste bescherming kunnen bieden.

Ik ben dan ook van mening dat in eerste instantie de reguliere wetten en regelingen dienen te zorgen voor de gewenste bescherming van het totale gebied van Bunderbos en Medammerweide. Ik denk daarbij vooral aan de Wet op de Ruimtelijke Ordening (bestemmingsplan). Bovendien, het gebied ligt bijna geheel binnen de Ecologische Hoofdstructuur en hiervoor gelden de beschermingsformules uit het Structuurschema Groene Ruimte.
Op de randzone van Elsloo, inclusief het Kasteelpark Terhagen en de Medammerweide, is het Open-Ruimte-beleid van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van toepassing. Bedoeld beleid houdt in genoemde zone een stop op de bouw van woningen in.
Aanwijzing onder de Natuurbeschermingswet is op dit moment dan ook niet nodig.

Ik ben vooralsnog van opvatting dat een goede naleving van reguliere wet- en regelgeving voldoende waarborgen biedt voor instandhouding van de hier aanwezige bijzondere natuur- en landschapswaarden. Echter, op dit moment laat het toezicht te wensen over.
Ik zal daarom de volgende stappen doorlopen:
1. de gemeente Stein zal worden aangesproken op haar taken inzake bescherming van de ecologische hoofdstructuur; dat is inmiddels gebeurd bij brief van 3 april 2001;
2. de plaatselijke politie zal worden aangesproken op haar verantwoordelijkheid om handhavend op te treden bij overtreding van art. 24 van de Natuurbeschermingswet;
3. de regionale inspectie Ruimtelijke Ordening van het ministerie van VROM zal worden gevraagd de gemeente Stein aan te spreken op haar taken inzake handhaving van het bestemmingsplan Buitengebied en naleving van het Open-Ruimte-beleid;
4. de provincie Limburg zal erop gewezen worden dat begrenzing van de Medammerweide als natuurgebied in het op te stellen natuurgebiedsplan en opname op de provinciale afrondingskaart voor der EHS-begrenzing van belang is voor een adequate bescherming; de provincie heeft inmiddels toegezegd dit te zullen doen.

Wanneer deze reguliere acties niet leiden tot een betere, meer adequate bescherming van het Kasteelpark Terhagen en de Medammerweide ben ik bereid de beschermde status van het onderhavige gebied te bezien mede in relatie tot de Europese Habitatrichtlijn.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber

Reageren