Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 29/08/2001



Nederlandse gezondheidszorg drijft op solidariteit nog wel Jouw geld voor mijn leven?

Bestaat er zoiets als recht op gezondheidszorg? Ook voor mensen die zich niet voldoende hebben verzekerd en mensen die het er zelf naar maken ziek te worden? Mag iemand gedwongen worden mee te betalen aan de gezondheid van een ander? Suzanne van de Vathorst promoveert donderdag 6 september aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de VU op het proefschrift Your money or my life, waarin ze zich buigt over vragen als deze.

Van de Vathorst concludeert in haar proefschrift dat er vormen van zorg bestaan waarop we geen recht hebben, zodat de overheid niet moreel verplicht is ze beschikbaar te stellen. Dat zijn vormen van zorg ´waarvan het niet heel schrijnend zou zijn als mensen ze niet zouden krijgen´, bijvoorbeeld post-menopauzaal moederschap.

Wel heeft volgens de onderzoekster iedereen recht op zorg die bijdraagt aan herstel. Voor een ander deel van de zorg ziet zij geen moreel recht, maar ze vindt wel dat wij het aan elkaar verplicht zijn ervoor te zorgen dat mensen belangrijke zorg niet ontberen. Dat zijn zaken die niet leiden tot herstel, maar waarvan het wél schrijnend zou zijn als mensen ze niet krijgen. Zoals thuiszorg voor een chronisch zieke patiënt. "Als iemand in de VS niet is verzekerd en chronisch ziek wordt, is dat zijn probleem en is het te hopen dat hij een volle portemonnee heeft om het op te lossen", zegt Van de Vathorst. "In Nederland willen we dat niet; je moet er toch niet aan denken dat iemand in dit land geen behandeling voor reuma kan krijgen omdat hij zich niet goed had verzekerd."

Maar zouden mensen die het er zelf naar maken ziek te worden dan niet zelf moeten opdraaien voor de kosten? Nee, aldus Van de Vathorst, want behalve dat het moeilijk is aan te tonen dat er sprake is van "eigen schuld´, zouden de gevolgen van zo´n systeem veel te ingrijpend zijn in de ogen van Nederlanders. Bovendien komt ongezond gedrag vaker voor bij lagere sociaal-economische groepen, dus het is de vraag of de keuze voor dit gedrag wel echt vrijwillig is.

Visies van filosofen en een beschouwing van de Nederlandse mentaliteit brachten Van de Vathorst tot haar conclusie dat iedereen verzekerd moet zijn van een zekere mate van zorg. "Dat principe is gebaseerd op solidariteit, een begrip dat je in elk partijprogramma binnen de Nederlandse politiek tegenkomt", aldus de onderzoekster.

Tegenwoordig kun je bij sommige verzekeringsmaatschappijen kraamzorg uit je pakket schrappen als je gezin compleet is. Waarom betalen voor zorg die je toch niet nodig hebt, is het motto. Van de Vathorst is niet blij met deze ontwikkeling. Hij speelt namelijk in op afkalvende solidariteit in onze samenleving.