Gemeente Leiden

Twee speciale informatie-avonden

Raadslid worden? Dat kan!

Voor mensen die meer willen weten over raadswerk en hoe je raadslid kan worden, houdt de gemeente twee informatieavonden. Raadsleden vertellen aanstaande donderdagavond (6 september) en op dinsdag 20 november in het stadhuis over het werk in de Leidse gemeenteraad.

BESTUURDIENST - Op 6 september neemt wethouder Melanie Schultz met specialisten uit verschillende politieke fracties de lopende zaken door met de commissie van Economische Zaken, Grondzaken, Toerisme, Promotie en Parkeren. Op 20 november is het de beurt aan burgemeester Jan Postma. Hij bespreekt dan met een aantal raadsleden de gang van zaken rond zijn portefeuille 'algemeen bestuurlijke aangelegenheden'. De raadsleden lichten de gang van zaken in de vergaderingen toe. Het publiek kan vragen stellen en daarna aanwezig zijn tijdens commissievergaderingen. Dat laatste kan overigens altijd: commissievergaderingen zijn openbaar.

Mensenwerk
Arend-Jan Sleyster (40) was eerder aanwezig tijdens een informatieavond over het raadswerk. Mede dankzij de avond groeide zijn politieke belangstelling. Hij is zeer te spreken over de ontvangst op het stadhuis: 'De raadsleden Dirk van den Bosch en Roeland Buijsse gaven een toelichting op de gang van zaken die avond. Heel attent vond ik bovendien dat wethouder Hans Buijing de vergadering tien minuten schorste om kennis te maken met ons. Dat stond niet in een draaiboek of zo, maar je kunt op zo'n moment zien dat politiek uiteindelijk gewoon mensenwerk is.'
De belangstelling van Sleyster voor de lokale politiek kwam op toen hij onlangs een kunst- en antiekwinkel aan de Langebrug begon. 'Als ondernemer kreeg ik meer met de gemeente te maken dan daarvoor. Met het parkeerbeleid bijvoorbeeld, en met het economisch beleid van de gemeente. Ik wilde al langer politiek actief worden, maar dit was natuurlijk een fantastische gelegenheid om daar werk van te maken.' Inmiddels is Sleyster lid geworden van een politieke partij. Ook heeft hij meerdere commissievergaderingen bijgewoond. 'Samen met andere ondernemers aan de Langebrug ben ik bovendien betrokken bij het project Binnenste Beter, het herinrichtingproject in de binnenstad. Ik vind het belangrijk dat burgers zich met dat soort zaken bemoeien. Het gaat immers om een gemeenschappelijk belang.'

Wie aanwezig wil zijn op een van de avonden kan zich per e-mail aanmelden bij Karin Hofman. Mail naar: k.a.hofman@leiden.nl. Telefonisch aanmelden kan ook via het servicepunt Burgerzaken (071-5165500). Daar is ook een speciaal informatiepakket op te vragen over de campagne. Verzamelen om 19.45 uur in de hal van het Stadhuis.

Meer informatie: www/leiden.nl/raadsledengezocht

Promotiecampagne raadswerk
De gemeenteraad vindt het belangrijk dat meer inwoners van Leiden weten wat het raadswerk inhoudt en dat meer Leidenaars interesse krijgen voor de gemeentepolitiek. Daarom heeft de gemeente Leiden een promotiecampagne raadswerk opgestart. De komende tijd geven raadsleden bij een aantal commissievergaderingen een toelichting op wat er op zo'n avond gebeurt. Vervolgens wordt de publieke tribune bezocht en is er de gelegenheid om vragen te stellen.