PERSBERICHT

Hoevelaken, 6 september 2001

Mr. Pieter van Vollenhoven: bezorgdheid over monumenten op de Nederlandse Antillen

Mr. Pieter van Vollenhoven heeft vandaag (6 september) bij de landelijke start van de Open Monumentendag zijn zorgen geuit over de toestand van de monumenten op de Nederlandse Antillen. De voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds heeft vooral kritiek op het terugdraaien van de financiële steun van de Nederlandse overheid. Hij waarschuwt voor de desastreuze gevolgen hiervan. De binnenstad van Willemstad is, mede door de inspanningen van Nederland, op de werelderfgoedlijst geplaatst maar is helaas ook een van 's werelds meest bedreigde monumenten!

Tijdens een recent bezoek aan Curaçao liet de voorzitter van het Restauratiefonds zich uitgebreid informeren over de situatie van de monumenten op de Nederlandse Antillen. De afgelopen tien jaar is er hard gewerkt aan een goede basis voor de monumentenzorg aldaar. In een intensieve samenwerking met o.a. de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en het Nationaal Restauratiefonds is op Curaçao een gedegen monumentenlijst gemaakt, is er een wettelijk kader vastgelegd en bovendien een sterke infrastructuur opgebouwd. Door de monumentenzorg op Curaçao naar Nederlands model vorm te geven is er een belangrijke eenheid in het monumentenbeleid binnen het Koninkrijk, zo stelt Van Vollenhoven.

Die eenheid in beleid echter ruw doorbroken doordat de financiering van monumentenzorg op de Antillen door de Nederlandse overheid vrijwel geheel is gestopt. Geld voor restauraties komt er alleen nog, wanneer de Antilliaanse overheid dat als prioriteit stelt binnen het beperkte budget voor duurzame economische ontwikkeling. De restauratie-activiteiten op Curaçao zijn als gevolg hiervan nagenoeg geheel tot stilstand gekomen. Daarmee wordt niet alleen de zo zorgvuldig gebouwde infrastructuur ondergraven, maar wordt ook een voortschrijdend en dus kostbaar verval van de monumenten onvermijdelijk. De eerste tekenen hiervan zijn al waarneembaar.

Van Vollenhoven waarschuwde: "Wij hebben in Nederland gezien wat de gevolgen zijn als er langdurig wordt bezuinigd op de zorg voor monumenten. Hier liep de vervolgschade op tot zon 1,4 miljard gulden. Laten wij lering trekken uit deze harde lessen en dezelfde fout niet nog eens maken". Nederland heeft volgens hem internationaal een goede naam verworven met zijn monumentenbeleid. Juist daarom betreurt hij het zeer dat de monumentenzorg en daarmee de monumenten in een ander landsdeel van het Koninkrijk onder onze ogen afbrokkelen. De voorzitter van het Restauratiefonds is ervan overtuigd dat dit desastreuze neveneffect beslist niet in de bedoeling van de Nederlandse overheid heeft gelegen. Hij roept het kabinet op om ten behoeve van het zeer waardevolle monumentenbestand op Curaçao een uitzondering te maken. Van Vollenhoven pleit ervoor de geldstroom voor monumentenzorg te oormerken en eventueel via het Nationaal Restauratiefonds- weer op gang te brengen.

Het startschot voor de 15e landelijke Open Monumentendag, die aanstaand weekeind op 8 en 9 september plaatsvindt, werd vandaag gegeven in Rotterdam. De Open Monumentendag is met circa 850.000 bezoekers een van de grootste culturele evenementen in ons land en heeft dit jaar als thema Huis en haard; monumenten van het wonen. Diverse typen gebouwen die met wonen te maken hebben zullen open gaan, zoals kastelen, villas, boerderijen, arbeiderswoningen, kloosters en hofjes. De Open Monumentendag is niet alleen een Nederlandse aangelegenheid maar wordt onder de naam 'European Heritage Days' ook in 46 andere Europese landen georganiseerd.