Vlaamse Volksunie

Sectaire intimidatie in Noord-Ierland. Kris Van Dijck richt zich in brief tot Britse premier (06/09/01)

Gisteren leidde een loyalistische bomaanslag op een groep schoolmeisjes in Belfast tot grote verontwaardiging. Vier agenten raakten gewond, van wie twee ernstig. De schoolmeisjes, die zich al vier dagen door een haag van woedende loyalisten een weg naar hun katholieke school moeten banen, bleven gelukkig fysiek ongedeerd. Maar de psychologische gevolgen van dit soort intimidatie laat zich raden.

Het bestuur van de school en de protestantse burgemeester van Belfast hebben de ouders inmiddels aangeraden via een omweg door hun eigen wijk naar de achteringang van de school te lopen, maar tot nu toe weigeren die toe te geven aan de sectaire intimidatie. Enkele ouders hebben echter al laten weten dat zij hun kinderen dit niet nog eens willen aandoen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Kris Van Dijck bracht de voorbije jaren meermaals studiebezoeken aan Noord-Ierland. Zo was hij onder andere betrokken bij de heropstarting van een nieuw onderzoek naar het optreden van het Britse leger op Bloody Sunday. In een brief richt hij zich nu rechtstreeks tot de Britse premier Blair. Geachte Heer de Eerste Minister,

Vanuit Vlaanderen volgen wij met grote belangsteling de ontwikkelingen in het noorden van Ierland, meer bepaald het al dan niet welslagen van het Goede Vrijdagakkoord, het door u met veel moeite en doorzetingsvermogen afgesloten vredesakkoord van 10 april 1998.

Wij zijn er ons ten volle van bewust dat het oplossen van het Noord-Ierseconflict veel bloed, zweet en tranen kost en dat er ook een grote bereidheid moet zijn bij alle partijen.

De recente ontwikkelingen, waarbij schoolgaande kinderen van de Holy Cross school in Ardoyne-Belfast gemolesteerd worden, drukt de wereldgemeenschap nogmaals met de neus op de harte feiten.

Vanuit een grote bekommernis en afkeer, omdat het aanvallen van kinderen indruist tegen elke vorm van elementair fatsoen en een flagrante inbreuk betekent op de Rechten van het Kind, richt ik mij tot u.

Ik hoop dat deze incidenten bij alle partijen de ogen zullen openen en dat u van deze gelegenheid gebruik kan maken om de rechten van alle inwoners van het noorden van Ierland te garanderen.

Met oprechte hoogachting,

Kris Van Dijck
secretaris commissie onderwijs, vorming en wetenschapsbeleid van het Vlaams parlement

Auteur:
Fractie Vlaams parlement
Kris Van Dijck, Vlaams-parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Kris Van Dijck
Telefoon: 014/37.24.54
Fax: 014/37.24.54
E-post: kris.vandijck@vu.be