Centraal Bureau voor de Statistiek

Index: economie Index 7: De Nederlandse economie 2000

Vandaag verschijnt nummer zeven van het blad Index. Voor dit nummer, waarin de Nederlandse economie in 2000 centraal staat, is geput uit de nieuwe nog te verschijnen themapublicatie: De Nederlandse economie 2000. De volgende onderwerpen komen in deze Index aan bod:

Open en dicht (PDF: 90 kB)

Op 1 januari 2000 telde ons land circa 700 duizend bedrijven. De laatste vijf jaar zijn er jaarlijks meer dan 30 duizend nieuwe bedrijven bij gekomen, met name in de bouwnijverheid en de zakelijke dienst- verlening. Tegelijkertijd zijn er veel bedrijven verdwenen als gevolg van fusies, overnames of afsplitsingen. De meeste bedrijven zijn klein (er zijn minder dan tien werknemers in dienst).

Lekker van ver (PDF: 206 kB)

Wat de Nederlandse burger eet, komt meestal van de Nederlandse boer. De kleding die we dragen en de machines waarmee we werken, halen we echter - steeds meer - uit het buitenland. De afhankelijkheid van buitenlandse goederen neemt daardoor toe. Was het aandeel van buitenlandse producten op de binnenlandse markt in 1999 nog 53,6 procent, in 2000 was dit aandeel gestegen tot 55,5 procent.

Goed uitgevoerd (PDF: 91 kB)

Nederland is een grote exporteur van voedingsmiddelen. Naar verhouding voert Nederland twee maal zo veel voedings- en landbouw-producten uit als de Europese Unie als geheel, de VS en Japan.

Kinderspel (PDF: 229 kB)

Patronen in de bevolkingsgroei blijken nauw verband te houden met de ontwikkeling van de conjunctuur. In 2000 is de bevolking met 120 duizend personen gegroeid. Dit was de hoogste groei sinds 1975. Het aantal geboorten bereikte in 2000 het hoogste niveau sinds 1972 en het aantal immigranten was hoger dan ooit tevoren.

Is de horeca te beïnvloeden?

In 2000 groeide de omzet van de horeca met 5,6 procent, gemeten ten opzichte van 1999. De omzet binnen deze branche groeit sinds 1997 opvallend hard. Met name hotels, pensions en conferentieoorden zagen hun omzet de afgelopen jaren snel stijgen. De groep bedrijven die bestaat uit cafetaria's, snackbars, lunchrooms en fast food restaurants zag in het totaal de klandizie verminderen.

Vrouwenwerk (PDF: 274 kB)

Mannen hebben vaker een betaalde baan dan vrouwen. Na het vijfentwintigste levensjaar blijft de arbeidsparticipatie van mannen stijgen terwijl die van vrouwen afneemt. Tussen 1992 en 1999 zijn de verschillen in arbeidsdeelname echter kleiner geworden.

Uit huis trouwen (PDF: 345 kB)

Minder dan tien procent van de jongeren trouwt tegenwoordig direct vanuit het ouderlijk huis. In sommige gemeenten ligt het percentage jongeren dat uit huis trouwt aanzienlijk hoger. Dat geldt met name voor gemeenten met een hoog aandeel orthodox gereformeerden.

Conjunctuur

In het blad is verder het Conjunctuurbericht opgenomen met daarin de meest recente conjunctuurcijfers over de Nederlandse economie.

Belangstelling?

Voor het toesturen van een proefnummer of een artikel per fax kunt u contact opnemen met de redactie van INDEX, e-mail INDEX@cbs.nl.

INDEX verschijnt 10 keer per jaar. De prijs van losse nummers bedraagt f 19,50. Een jaarabonnement kost f 189,00.
De prijzen zijn inclusief administratie- en verzendkosten. U kunt de publicaties bestellen bij:

Centraal Bureau voor de Statistiek
Infoservice
Postbus 4481
6401 CZ HEERLEN
Tel.: (045) 570 70 70
Fax: (045) 570 62 68
E-mail: infoservice@cbs.nl

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2001 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 06 september 2001