Nationaal Dubo Centrum

Breda winnaar Lokale Duurzaamheidsspiegel 2001

De gemeente Breda is uitgeroepen tot winnaar van de Lokale Duurzaamheidsspiegel 2001. Dit heeft het NCDO, de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling, op Duurzame Dinsdag, 4 september jongstleden, bekendgemaakt. Dit betekent dat de bijbehorende wisseltrofee in Breda blijft: ook de Spiegel 2000 ging naar Breda. De gemeente Rotterdam was winnaar van de eerste Lokale Duurzaamheidsspiegel (1999).

De Lokale Duurzaamheidsspiegel is een initiatief van het NCDO en vloeit voort uit de Lokale Agenda 21. Deze Lokale Agenda 21 is een vertaling van de internationale afspraken die in 1992 zijn gemaakt tijdens de eerste VN-conferentie over Milieu en Ontwikkeling in Rio de Janeiro. De destijds opgestelde Agenda 21 bevat richtlijnen voor een beleid voor duurzame ontwikkeling in de 21e eeuw. Met de Lokale Duurzaamheidsspiegel hebben lokale platforms en werkgroepen een instrument in handen waarmee het duurzaamheidsbeleid van hun gemeente gemeten kan worden. Op deze wijze kunnen de prestaties van gemeenten ook onderling vergeleken worden. Daarnaast wil het NCDO met dit instrument de discussie tussen de gemeente en lokale (belangen)groepen over lokale duurzaamheid op gang brengen.

Duurzaamheid wordt in de Spiegel van 2001 afgemeten aan 8 thema's:
* algemeen beleid

* duurzaam bouwen en afval

* energie

* groen en ruimte

* internationale samenwerking

* sociaal

* verkeer en vervoer

* water

De hoogste score op het thema duurzaam bouwen en afval werd behaald door de gemeente Breda, gevolgd door respectievelijk Amersfoort, Boxtel, en Oosterhout en Uden.

Voor meer informatie en de volledige uitslag: zie de website van het NCDO.

6 september 2001