Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 5 september 2001

Alkmaar moet ESF subsidies terugbetalen

Gemeente Alkmaar moet de verleende voorschotten en de daarbij horende wettelijke rente terug betalen aan het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het betreft een subsidie dat gemeente Alkmaar in 1991-1993 van het ESF ontving ten behoeve van werkgelegenheidsprojecten. Dit uiteindelijke besluit werd afgelopen juli genomen door het College van Beroep voor Bedrijfsleven (CBB).

Wethouder Van Vliet (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) betreurt de uitspraak van het CBB. "Ik acht het onredelijk dat waar de doelstellingen van de werkgelegenheidsprojecten zijn gehaald het CBB dit op geen enkele wijze wenst mee te wegen in het eindoordeel en de uitgekeerde gelden volledig teruggestort wenst te zien. Dit temeer daar de toenmalige ESF-richtlijnen (begin 90er jaren) meerledig te interpreteren waren. Deze richtlijnen zijn later met terugwerkende kracht aangescherpt terwijl projecten al liepen of zelfs al waren beëindigd", aldus Van Vliet.

Werkgelegenheidsprojecten 1991-1993
De ESF subsidies werden 1991-1993 gebruikt voor al lopende of nieuw op te zetten werkgelegenheidsprojecten. De projecten zijn in die tijd succesvol afgerond. Voor de financiële afwikkeling van deze projecten hebben externe accountants goedkeurende verklaringen afgegeven.

Terugvordering voorschotten
In 1994 is door het Regionaal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening (RBA) een bedrag van fl. 2,2 miljoen aan verstrekte voorschotten van ESF-subsidies teruggevorderd omdat niet aan de subsidievoorschriften zou zijn voldaan. De gemeente was het niet eens met dit RBA-besluit en heeft daartegen bezwaar gemaakt. Het RBA heeft het bezwaar ongegrond verklaard en het beroep daartegen is in 1996 in behandeling genomen door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Op 20 maart 2001 is de zaak behandeld en afgelopen juli werd het besluit genomen dat zeer onfortuinlijk voor de gemeente bleek te zijn. Het komt neer op het terugbetalen van een bedrag van fl. 3.503.400,- (inclusief de wettelijke rente).

Minister Vermeend
Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil nagaan in hoeverre de financiële schade te verhalen is bij verantwoordelijken. Onder verantwoordelijken verstaat hij onder andere de accountants die toentertijd goedkeurende verklaringen hebben afgegeven.

De belangrijkste conclusie van de commissie Koning gaat in dezelfde richting. Uit het onlangs verschenen rapport (onderzoek naar ESF-subsidies) bleek dat er geen sprake is van grootschalige fraude of misbruik van ESF-gelden, maar wel van een `slordig omspringen' met de ESF-subsidieregeling op alle niveau's, zowel het ministerie van Sociale Zaken als de uitvoerders. Dit `slordig omspringen' valt onder andere te wijten aan de soms zeer onduidelijke regelgeving.