Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Nieuwsbericht CFO - 5/9/2001

CAO-overleg Rijk gestart: bod werkgever onvoldoende

De CFO vindt het openingsbod van de werkgever voor een nieuwe CAO-Rijk (114.000 werknemers) onvoldoende. Minister Klaas de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bood op 5 september in zijn rol als werkgever voor een CAO over ruim drie jaar (1 oktober 2001-31 december 2004) 9,5%. De CFO eist voor een eenjarige CAO 6% structureel, opgebouwd uit 4% loonstijging en 2% verhoging van de eindejaarsuitkering (met een bodembedrag). Deze percentages moeten doorwerken in de pensioenopbouw.

Minister De Vries wil verder het beloningsstelsel in de rijkssector moderniseren. De beloning moet in de toekomst meer gebaseerd worden op persoonlijke resultaten, gedrag en vaardigheden. Ook wil de minister ambtenaren de mogelijkheid geven langer te werken (verlenging werkweek tot maximaal 40 uur) en iedereen vanaf 62 jaar een bonus geven van f 1000,=. Dit is bedoeld om rijksambtenaren te stimuleren langer door te werken. Met aanpassingen in de ziektekosten wil de werkgever de eindejaarsuitkering verbeteren.
Gezien de inzet van de CFO (6% voor een eenjarige CAO) vindt CAO-onderhandelaar Gerard de Koe dit openingsbod van de werkgever mager. We zetten de eisen van de CFO op een rij.

Positie sector Rijk in de samenleving
Na een periode van jarenlange bezuinigingen (kaalslag in de collectieve sector) vindt de CFO het urgent om nu ook de rijksambtenaren te laten delen in de economische ontwikkeling. Veel taken van de rijksoverheid zijn onontbeerlijk. De samenleving kan het zich niet veroorloven dat deze taken door personeelsgebrek onvoldoende of zelfs niet kunnen worden uitgevoerd. De CFO meent dan ook dat de samenleving daadwerkelijk bereid moet zijn flink in kwalitatief goed rijkspersoneel te investeren.

Bonus voor oudere rijksambtenaren
De CFO bepleit voor oudere rijksambtenaren die al jaren op het maximum van hun schaal zitten en die extra taken verrichten een bonus tot 15% bovenop de eindschaal. Dit kunnen tijdelijke extra taken zijn, zoals een ICT-project of in geval van calamiteiten (MKZ-crisis). Een belangrijke taak voor ouderen is het coachen en opleiden van jonge collega's. De rijkssector is vergrijsd; het wordt steeds moeilijker om jonge ambtenaren aan te trekken en in te werken. De CFO wil modernisering van het loongebouw:
o een beter carrièreperspectief bieden door reeksen van (speciale) functies binnen een loopbaan te benoemen en te waarderen; o een betere beloning voor rijksambtenaren met uitvoerende functies die in contact staan met het publiek, klanten, gedetineerden, etc. Er is specifieke kennis en vaardigheid vereist die in de beoordeling van de zwaarte van de functie tot uiting moet komen o verbetering van toeslagen voor onregelmatig werk en overwerk, verhoging van de premie voor mobiliteit en verbetering van de premiespaarregeling;
o invoering van de in de huidige CAO gemaakte afspraken, zoals de individuele keuzen in het arbeidsvoorwaardenpakket per 1 januari 2002

Op 5 september werden de voorstellen uitgewisseld. In de loop van september starten de onderhandelingen.