Gemeente Rotterdam

Rotterdam start traineeprogramma De Pioniers

Een groep van 25 talentvolle, hoogopgeleide trainees krijgt in de komende twee jaar de gelegenheid om de gemeente Rotterdam te verkennen. Het gaat om divers talent van met name allochtonen, vrouwen en jongeren.
Volgende week beginnen ze hun kennismaking met de gemeentelijke organisatie als onderdeel van een trainee-programma dat de naam De Pioniers heeft meegekregen.

Wethouder Nico Janssens: "We hebben het traineeprogramma opgezet om talentvolle jongeren op HBO- en WO-niveau aan te trekken - jongeren die anders misschien niet zo snel voor de overheid zouden kiezen. En we willen allochtonen en vrouwen op hogere functies in de organisatie krijgen. De variatie in de samenleving zie je wel terug in ons personeelsbestand, maar in de top van de organisatie zie je er nog te weinig van."

De werving voor de trainees is eind april gestart, tijdens het Talent Event: een manifestatie in de Doelen waarop de gemeente zich presenteerde als werkgever. Een kleine campagne leverde 200 gegadigden op. Daaronder veel goede kandidaten die bewust kiezen voor een loopbaan binnen de gemeente Rotterdam. Van de 25 trainees die uiteindelijk zijn geselecteerd zijn er 16 van allochtone afkomst. Ruim de helft is vrouw en de meeste trainees zijn jongeren. Overigens probeert de gemeente een aantal van de kandidaten waarvoor geen plaats was binnen het traineeprogramma, een baan elders in de organisatie aan te bieden.

Elke trainee krijgt een aanstelling bij één van de diensten of deelgemeenten en werkt daar gedurende twee jaar aan diverse projecten. Tegelijkertijd volgt de trainee ontwikkelingsprogramma met onder meer een centraal georganiseerd introductie- en opleidingsprogramma voor de hele groep. Na twee jaar zet de gemeente zich in om ze een vaste baan aan te bieden.