Gemeente Geldermalsen

Geldermalsen opent deuren voor bedrijven en woningzoekenden uit Neerijnen en Lingewaal

Op het gebied van woningbouw en de ontwikkeling van bedrijventerreinen heeft de gemeente Geldermalsen zoals dat zo mooi heet een subregionale functie ten opzichte van de buurgemeenten Neerijnen en Lingewaal. Wat betekent dat nu precies?

Bedrijventerreinen

De bouwmogelijkheden voor bedrijven die 'uit hun jasje zijn gegroeid' of bedrijven van elders zijn in de gemeenten Neerijnen en Lingewaal bijna uitgeput. Omdat beide gemeenten geen nieuwe bedrijventerreinen meer mogen ontwikkelen verwijzen de gemeentebesturen in een bouwkavel geĂŻnteresseerde ondernemers naar de gemeente Geldermalsen. Bij de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein Hondsgemet nabij de Rijksweg A15 en de toekomstige Randweg wordt daar rekening mee gehouden. Grotere ondernemingen met een zwaardere milieubelasting worden overigens doorverwezen naar de gemeente Tiel voor een mogelijke vestiging op het speciaal daarvoor ontwikkelde bedrijventerrein Medel.

Woningbouw

Ook op het gebied van woningbouw is afgesproken dat de gemeente Geldermalsen toegankelijk wordt voor inwoners uit Neerijnen en Lingewaal. Binnen de gemeente Geldermalsen zijn het veelal projectontwikkelaars die woningbouwprojecten realiseren. Volgens een overeenkomst met de gemeente is de betreffende projectontwikkelaar verplicht de door hem gebouwde woningen eerst gedurende een periode van acht weken te koop aan te bieden aan inwoners van Geldermalsen, Neerijnen of Lingewaal en anderen die met deze gemeenten een maatschappelijke en/of economische binding hebben. Na die periode geldt het zelfde nog eens keer voor een periode van vier weken, maar dan ook voor inwoners uit Buren, Culemborg, Kesteren en Echteld. Pas daarna staat het de ontwikkelaar vrij zijn woningen vrij in de verkoop aan te bieden.

De gemeente Geldermalsen beschikt slechts in zeer beperkte mate over in eigen beheer uit te geven bouwkavels. De belangstelling voor kavels is vele mate groter dan het aanbod, vandaar dat er inmiddels een grote wachtlijst is aan het eind waarvan nieuwe gegadigden zich moeten aansluiten. Inschrijving als gegadigde blijft net als voorheen uitsluitend voorbehouden aan inwoners uit de gemeente Geldermalsen of mensen die met deze gemeente een maatschappelijke en/of economische binding hebben.

Huurwoningen

Met de Woningbouwvereniging Geldermalsen is overeengekomen dat ook inwoners uit de gemeenten Neerijnen en Lingewaal of daarmee maatschappelijk en/of economisch gebondenen zich kunnen inschrijven voor een huurwoning.

Nadere informatie

* Gemeente Geldermalsen, vakbalie Bouwen & Wonen, tel. 0345-586686.
* Woningbouwvereniging Geldermalsen, tel. 0345-575641.