Gemeente Oirschot

Besluitenlijst: 6-09-2001

Bestrating Motopoint
Motopoint, een bedrijf op bedrijventerrein De Scheper, wil extra parkeerplaatsen realiseren op eigen terrein. Om deze plaatsen te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om een stukje gemeentegrond te bestraten. Het college verleent hiervoor toestemming.

Verbetering waterhuishouding landgoed Baest
De bossen op landgoed Baest hebben last van zowel droogte als wateroverlast. Om dit te verbeteren worden diverse maatregelen genomen, zoals het graven van watergangen, het opschonen van sloten en het dempen van een deel hoofdwaterloop. Hiervoor vraagt het college een verklaring van geen bezwaar aan de provincie. Voor de aanleg van stuwputten verleent het college vrijstelling. Voor de resterende werkzaamheden is geen vergunning nodig: o.a. aanleg van drie vistrappen en aanleggen en opschonen van duikers.

Planschadevergoeding Bestseweg
Het college verleent planschadevergoeding voor twee panden aan de Bestseweg, vanwege waardevermindering door de komst van bedrijventerrein De Stad. Een verzoek om vergoeding werd in 1994 nog afgewezen, maar vanwege latere rechterlijke uitspraken wordt de vergoeding nu wel toegekend.

Bezwaren tegen loods Beerseweg en veranderen berging Straten ongegrond

Het college heeft vergunning verleend voor de bouw van een loods aan de Beerseweg en voor het veranderen van een berging aan Straten. Tegen beide vergunningen is bezwaar gemaakt. Het college verklaart de bezwaren echter ongegrond, overeenkomstig het advies van de commissie voor bezwaar- en beroepschriften.

Huuropzegging De Oirsprong
De Beheersstichting Cultureel Educatief Centrum Oirschot huurt nu nog De Oirsprong aan de Koestraat van de gemeente. De Stichting verhuurt de ruimte weer aan andere gebruikers. Per 1 januari 2002 heeft de Stichting echter de huur opgezegd, omdat alleen het Muziekinstituut, Ons Huis en enkele kleine gebruikers overblijven als (onder)huurder. Het Regionaal Educatief Centrum en het Kreatief Centrum maken dan namelijk waarschijnlijk geen gebruik meer van De Oirsprong. Het Stichtingsbestuur wil niet het risico lopen dat ze de huur niet op kan brengen. De gemeente zal daarom rechtstreeks nieuwe (tijdelijke) huurcontracten afsluiten met de overgebleven gebruikers.

Toekomst Oirsprong
Het college is in onderhandeling over het verplaatsen van het Muziekinstituut en Ons Huis van De Oirsprong naar het nieuwe cultureel centrum in De Poort. Het gebouw De Oirsprong wordt dan waarschijnlijk onttrokken aan de culturele bestemming. Diverse personen en organisaties hebben hierop gereageerd per brief en e-mail; zij zijn bang voor verarming van het (culturele) klimaat. Het college laat hen weten door te gaan met de plannen, omdat zij de sociaal-culturele voorzieningen zoveel mogelijk wil concentreren in het nieuwe gebied De Poort. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over de plannen.

Ondernemersvereniging pleit voor nieuwbouw Kempenhorst Ondernemers Vereniging Oirschot pleit (via een brief) voor nieuwbouw van het Kempenhorstcollege in Moorland. Volgens hen is dit van belang voor het Oirschotse bedrijfsleven, vanwege toenemende personeelstekorten. Het college laat weten nieuwbouw in Moorland ook de beste oplossing te vinden. De gemeenteraad zal hierover nog een besluit moeten nemen.

Vergoeding gebruik Markt bij evenementen
Volgens de Tarievenverordening hoeft een aantal evenementen (zoals de culturele dag en het jeu de boulestoernooi) niet te betalen voor gebruik van de Markt. Andere evenementen betalen voor het gehele plein 2500 ( 1.134,45) per dag. Per dagdeel komt daar 250 ( 113,45) bij. Horeca Nederland, afdeling Oirschot vindt dit onderscheid tussen evenementen echter willekeurig. Het college heeft nu bepaald dat organisaties die volgens de Verordening gratis gebruik maken van de Markt dat mogen blijven doen. Nieuwe evenementen worden aangemerkt als commercieel, tenzij ze aan kunnen tonen dat ze níet commercieel zijn. Als bestaande evenementen onder de vrijstelling willen vallen moeten zij eveneens aantonen dat zij niet commercieel zijn.

Reclame in Julianahal
Het college stemt in met het aanbrengen van 15 reclamepanelen bij de entree van de Julianahal. Hiervoor ontvangt de gemeente jaarlijks 1.875 ( 850,84).